E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21685
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
17
17

Attaisnotie izdevumi par medicīnas un ārstnieciskajiem pakalpojumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2020
Zanda

Sveiki! Plānoju veikt plastisko operāciju. Sakiet, lūdzu, vai izdevumus par operāciju varēšu iekļaut attaisnoto izdevumu deklarācijā un saņemt nodokļu pārmaksu? Vai tomēr ir noteikums, ka operācijai obligāti jābūt nosūtījumam, ka man tā operācija tiešām ir vajadzīga, tikai tad varēs iekļaut deklarācijā? Operāciju veikšu ārstniecības iestādē pie ķirurga, kuram tur ir privātprakse. Īsti nav skaidrs, kas ir plānveida operācija, vai tā ir arī plastiskā operācija? Paldies.

A
atbild:
16. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka attaisnotajos izdevumos nodokļu maksātājam ir tiesības iekļaut izdevumus par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu.

 Ja bijuši izdevumi par ārstnieciskajiem pakalpojumiem, tos ieraksta gada ienākumu deklarācija D4 pielikumā, pievienojot samaksu apliecinošus dokumentus (piemēram, kvītis, čeki, maksājuma uzdevumi, kredītiestādes rēķinu izraksti). Tas noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 662 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību”.

 Noteikumos vairs nav norādes uz plānveida operācijām, kādreiz šos izdevumus varēja deklarēt pilnā apmērā, tāpēc bija šī norāde. No 2018.  gada nodokļa maksātājam maksimālā summa, no kuras var atgūt 20% iedzīvotāju ienākuma nodokli, ir 600 eiro gadā. Šajā summā ietilpst visi attaisnotie izdevumi, tajā skaitā izdevumi par zobārstniecības pakalpojumiem un operācijām, par ko izdevumi vairs netiek izdalīti un deklarēti atsevišķi.

Valsts ieņēmumu dienestam, ja nepieciešams, ir tiesības pieprasīt papildu dokumentus, kas precizē sniegtā pakalpojuma veidu.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas