E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21662
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Ieteicams slēgt uztura līgumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2020
Juts

Labdien! No vecmāmiņas dāvinājumā esmu saņēmusi īpašumu, tomēr baidos, ka pēc vecmāmiņas nāves viņas meita var pieprasīt savu daļu. Vēlētos atsaukt dāvinājuma līgumu un noslēgt uztura līgumu. Ar ko sākt, un kur vērsties? Kādas varētu būt aptuvenās izmaksas, un cik ilgā laikā šo jautājumu var nokārtot?

A
atbild:
30. decembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Ilze Roze, zvērināta notāre

No jūsu aprakstītās situācijas varu secināt, ka dāvinātājai ir tiešie pirmās šķiras mantinieki, kuri ir neatņemamās daļas tiesīgie. Saskaņā ar Civillikuma 1922. pantu, ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas. Tāpat kā līgumu noslēdzot, tā arī to atceļot, ir jāpanāk abu pušu vienošanās. Civillikuma 1865. panta 2. daļa noteic: ja līgums ir pilnīgi vai daļēji izpildīts, tad atcēlējs līgums, ciktāl ar to norunāts izpildījumu atdod atpakaļ, nodibina jaunu prasījumu. Tas nozīmē, ka vecmāmiņai ir prasījuma tiesība atgūt savu īpašumu un pēc atcēlēja līguma noslēgšanas ir jāveic arī īpašuma tiesību nostiprināšana zemesgrāmatā uz vecmāmiņas vārda. Ar uztura līguma noslēgšanu pušu starpā tiek nodibināta jauna saistība. Uztura ņēmēja pienākums ir pret uzturu dot pretī savu īpašumu, savukārt uztura devējam rodas pienākums dot uzturu. Saskaņā ar Civillikuma 2098. pantu ar uzturu, ja nav norunāts citādi, jāsaprot ēdiens, miteklis, apģērbs un kopšana. Abām pusēm ir jāsaprot, ka dāvinājuma līgums ir bezatlīdzības līgums, dāvinātājs aiz devības ir uzdāvinājis īpašumu apdāvinātajam un apdāvinātajam nav sevišķu pienākumu pret dāvinātāju. Savukārt, noslēdzot uztura līgumu, uztura devējam ir ilgstošs pienākums uzturēt uztura ņēmēju un šī saistība ir jāpilda līdz uztura ņēmēja nāves brīdim, līgums izbeidzas pats no sevis ar uztura ņēmēja, bet ne devēja nāvi.

Ja abas puses ir vienojušās par uztura līguma noslēgšanu, būtu jāsāk ar konsultāciju pie notāra, uz kuru ierodas abas puses, lai notārs varētu noskaidrot patiesos nolūkus, pušu gribu un darījuma noteikumus. Kad visi jautājumi ir izrunāti, notārs sagatavo līguma tekstu, noskaidro personu gribu un izskaidro darījuma juridiskās sekas. Ja puses līgumā būs devušas notāram pilnvarojumu iesniegt darījuma dokumentus zemesgrāmatā, notārs pušu vārdā arī sagatavo, paraksta un nosūta zemesgrāmatai elektronisku nostiprinājuma lūgumu ieguvēja īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā. Uztura līguma izmaksas ir atkarīgas no darījuma summas; nezinot līguma būtiskos noteikumus, grūti pateikt aptuvenās izmaksas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas