E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21584
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Datu apstrāde attālinātā mācību procesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2020
Eduards Suveizda

Labdien. Man ir jautājums saistībā ar personas datu aizsardzību. Vai pasniedzējs augstskolā attālināto mācību procesa laikā ir tiesīgs likt studentiem izmantot WEB kameru? Ja nē, tād kāds likums uz to norāda?

A
atbild:
11. novembrī, 2020

Fizisko personu datu aizsardzību Latvijā, līdzīgi kā citās ES dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības Regula 2016/679 un Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti. Attiecībā uz distancētās apmācības organizatorisko procesu (gaitu) sākotnēji atbilde jums ir jāmeklē attiecīgās mācību iestādes nolikumos (attālinātās apmācības kārtības noteikumi). Ja attiecīgajai izglītības iestādei ir izstrādāta obligāta prasība attālinātās apmācības laikā lietot WEB kameras, tad attiecīgi arī jāņem vērā drošības prasības šādai datu apstrādei, t.i., izglītības iestādei ir jāparedz tādi drošības tehnoloģiju risinājumi, kas neļautu veikt prettiesisku datu apstrādi no trešo personu puses. Kā pietiekami drošs risinājums šādā situācijā būtu VPN pieslēguma starp iestādes un studentu datoriem lekcijas laikā.

Pilnīgi cita situācija ir, ja attiecīgais pasniedzējs pieprasa WEB kameru lietošanu, kas ir pretrunā ar izglītības iestādes izstrādātajiem noteikumiem un nolikumiem (vai šādu noteikumu vispār nav) un personas datu apstrādes pamatprincipiem (mērķis, tiesiskais pamats, datu apstrādes minimizēšanas priekšnosacījums u.c. Regulas 5. panta izpratnē).

Vērtējot situāciju vispārīgi, secināms, ka WEB kameru lietošanas obligāta prasība ikdienas lekciju pasniegšanas gaitā ir vērtējama kā nesamērīga fizisko perosnu (studentu) datu apstrāde, jo minēto mērķi (lekciju nolasīšana) var sasniegt, apstrādājot datus mazākā apjomā. Cita situācija varētu būt gadījumā, kad students attālināti kārto pārbaudījumu un studenta vizuālā novērošana eksaminācijas laikā tiek veikta, lai pārliecinātos, ka students kārto pārbaudījumu patstāvīgi bez trešo personu palīdzības. Iepriekš minētais tomēr neatceļ pienākumu izglītības iestādei nodrošināt attiecīgus drošības pasākumus datu apstrādē (datu pārraide, uzglabāšana un turpmāka izmantošana).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas