E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21469
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu parādu var piedzīt ar zvērināta tiesu izpildītāja starpniecību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2020
Baiba

Labdien! 2015. gadā ar prasību tiesā pieprasīju alimentus. Maksājumi tika veikti, bet neregulāri. Tagad jau 4 mēnešus nav samaksāti uzturlīdzekļi, sakrājusies 516 eiro liela parāda summa. Iesniedzu tiesas izpildītajai iesniegumu par parādu, apķīlāja parādnieka kontus un pieprasīja samaksu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. To visu piešķīra, viss kārtībā. Bet kad un no kā es atgūšu šo iekrāto parādu par 4 mēnešiem (516 eiro)?

A
atbild:
23. oktobrī, 2020

Civillikuma 179. panta pirmā daļa noteic, ka vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Civilprocesa likuma 203. panta piektā daļa paredz, ka spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, tas ir obligāts un izpildāms visā valsts teritorijā, un to var atcelt tikai likumā noteiktajos gadījumos un kārtībā.

Ja uzturlīdzekļi tika piedzīti tiesas ceļā un bērna vecāks uz tiesas lēmuma pamata nepilda savas saistības, jums ir jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja ar izpildu rakstu, ko var saņemt tiesā, kas ir izdevusi lēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu. Tiesu izpildītājs piedzīs parādu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas