E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21345
Lasīšanai: 4 minūtes
7
7

Zemes īpašuma sadalīšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2020
Ģirts Bergmanis

Labdien! Esmu zemes īpašnieks Babītes pagastā, mans īpašums robežojas ar pašvaldības ceļu. Pirms diviem gadiem, lai uzsāktu būvniecību un saņemtu būvatļauju, izveidoju ceļu uz īpašumu, kā to paredz Būvniecības likums, izstrādāju projektu, saskaņoju ar vietējo būvvaldi, ceļa inženieri un veicu pieslēgumu pie pašvaldības ceļa. Saņēmu būvatļauju, kas ir spēkā līdz 2026. gadam. Šobrīd vēlos sadalīt zemes vienību vairākos gabalos. Saskaņā ar jauno Babītes novada pašvaldības teritoriālo plānojumu tas ir iespējams, ievērojot minimālās platības noteiktajā funkcionālajā zonā, kā arī to, ka ir jāparedz piekļuve katram īpašumam (vai tas ir ceļš vai iela, vai arī piekļūšanu nodrošina ceļa servitūts). Man ceļš ir izveidots pirms diviem gadiem, kā to noteica pašvaldība, ar apgriešanās laukumu. Šobrīd tas ir apgrūtināts zemesgrāmatā, kalpo kā servitūts arī blakus kaimiņiem un grafiski ir pieejams VZD. Vairākas reizes esmu rakstījis iesniegumu pašvaldības attīstības daļai ar lūgumu ļaut sadalīt īpašumu, esmu norādījis grafiski gan ceļa izvietojumu, gan jauno gabalu sadalījumu. Katru reizi saņemu atteikumu ar norādēm uz Ministra kabineta noteikumu Nr. 240 un Nr. 628 noteikto par jaunu zemes vienību veidošanu, paredzot tām piekļuvi pa jaunizbūvētu ielu. Nav runa vairs par ceļu, bet tiek pieprasīts izbūvēt ielu. Tāpat tiek pieprasīta (neatkarīgi no funkcionālā zonējuma) detālplānojuma izstrāde. Jaunajā Babītes novada plānojumā konkrētai zemes teritorijai (jaukta centra apbūves teritorija) neviens pašvaldības noteikums neparedz detālplānojuma izstrādi, sadalot zemi. Ir minēti noteikumi par ceļa pieejamību. Lūdzu rast padomu, kā rīkoties, jo, izanalizējot detalizēti Ministru kabineta noteikumus, pašvaldības jauno teritorijas plānojumu un nosacījumus, secinu, ka manā gadījumā viss atbilst visiem nosacījumiem, lai varētu īpašumu sadalīt, izstrādājot zemes ierīcības projektu.

A
atbild:
12. oktobrī, 2020

Saskaņā ar Ministru kabineta 2013. gada 30. aprīļa noteikumu Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” 12. punktu, ja nepieciešams sadalīt jau apbūvētu zemes vienību, pieļaujama atkāpe no teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā noteiktās zemes vienību minimālās platības, apbūves blīvuma un apbūves intensitātes, kā arī citām prasībām, ja tiek nodrošināta piekļūšana pie katras zemes vienības. Saskaņā ar šajā punktā minētajiem nosacījumiem izveidotās zemes vienības tālākā izman­tošana veicama atbilstoši teritorijas plānojumam vai lokālplānojumam. Savukārt saskaņā ar minēto noteikumu 13. pantu, veidojot jaunas zemes vienības, jānodrošina iespējas piekļūt tām no ceļa vai ielas.

Tādējādi, analizējot noteikumu 13. panta tvērumu, nodalītajai zemes vienībai ir jānodrošina piekļūšana no ceļa vai ielas, t. i., vārds “vai” nodrošina izvēles iespēju piekļūšanas veida nodrošināšanā.

Ņemot vērā, ka Babītes pašvaldība jau vairākkārtīgi ir atteikusi jums zemes sadalīšanas ieceres saskaņojumu, rekomendējam jums vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta, lai detalizēti izpētītu atteikumu un situāciju kopumā.

Ja jūsu argumenti ir pamatoti, tad jums ir tiesības vērsties administratīvajā rajona tiesā Rīgas tiesu namā ar pieteikumu par Babītes novada domes lēmuma (administratīvais akts) atcelšanu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas