E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21331
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
3
3

Privāto bērnudārzu pašvaldība finansē tad, ja nevar nodrošināt savu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2020
Vladislavs

Labdien! Mana meita piedzima 30. septembrī, tātad 1,5 gadi viņai būs 30. martā. Vai mēs varam 1. aprīlī iet uz Rīgas pašvaldības bērnudārzu (savlaicīgi reģistrējoties rindā) vai uz privāto bērnudārzu par līdzfinansējumu, ja gadījumā nav vietas pašvaldības bērnudārzā? Ja atbilde ir nē, jo mācību gads sākas no 1. septembra, un atbilde par uzņemšanu tiek sniegta vasaras periodā pirms mācību gada sākšanās, tad vai mēs par pašvaldības līdzekļiem varam iet uz privāto bērnudārzu vasaras periodā no 1. jūnija līdz 1. septembrim? Un vispār bērni, kuri piedzimuši februārī vai martā, 1. septembrī būs 1,5 gadus veci, bet kā ar tiem bērniem, kuri piedzima, piemēram, aprīlī–septembrī, tad viņi atnāks uz bērnudārzu jau 2 gadu vecumā? Vai šiem bērniem ir tiesības mācīties privātajos bērnudārzos par pašvaldības finansējumu, sasniedzot 1,5 gadu vecumu noteiktajā mēnesī, un līdz tuvākā mācību gada sākumam turpināt mācīties privātajā bērnudārzā par pašvaldības finansējumu, un tad no 1. septembra pāriet uz izvēlēto pašvaldības bērnudārzu?

A
atbild:
30. oktobrī, 2020

Pašvaldībai jebkurā gadījumā ir pienākums līdzfinansēt privātu bērnudārzu, ja tā kaut kādu iemeslu dēļ nespēj nodrošināt pašvaldības teritorijā deklarētam bērnam no pusotra gada vecuma vietu pašvaldības bērnudārzā (piemēram, bērns ir reģistrēts rindā, bet nevienā dārziņā nav brīvu vietu). Tad Izglītības likuma 17. panta 2.1 daļa nosaka pašvaldības pienākumu šādā situācijā nodrošināt līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības apguvei privātajā bērnudārzā.

Savukārt Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.191 “Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju” 54. punkts nosaka: pašvaldības līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai privātajā izglītības iestādē piešķir un izmaksā, ja pastāv visi turpmāk minētie nosacījumi:

54.1. bērns ir vismaz pusotru gadu vecs;

54.2. bērna un vecāku vai bērna likumiskā pārstāvja dzīvesvieta ir deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā;

54.3. bērnam nav nodrošināts pašvaldības finansēts vai līdzfinansēts pirmsskolas izglītības pakalpojums;

54.4. valsts izglītības informācijas sistēmas datubāzē ir reģistrēti dati par to, ka bērns ir uzņemts un apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē;

54.5. privātās izglītības iestādes dibinātājs ar departamentu ir noslēdzis sadarbības līgumu un līgumu par pašvaldības līdzfinansēta pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanu;

54.6. bērnam nav izsniegts noteikumu 52. punktā minētais pirmsskolas izglītības satura apguves vērtējums un izziņa par programmas apguvi.

Kamēr nav izdevies dabūt vietu pašvaldības bērnudārzā, jums personīgi jebkurā laikā jāvēršas izvēlētajā privātajā izglītības iestādē, lai noskaidrotu, vai ir brīvas vietas un kādi ir uzņemšanas nosacījumi. Svarīgākais – lai saņemtu pašvaldības līdzfinansējumu privāta bērnudārza pakalpojumam, jums visu laiku ir jābūt reģistrētam rindā uz attiecīgās pašvaldības bērnudārzu, savukārt privātajam bērnudārzam ir jānoslēdz līgums ar pašvaldību par līdzfinansējuma saņemšanu. Bērnam, kurš apmeklē privāto bērnudārzu, ir tiesības pāriet uz pašvaldības bērnudārzu, tiklīdz radīsies šāda iespēja: kad pienāks rinda līdz ar jauna mācību gada sākumu vai atbrīvosies kāda vieta. Pieteikt bērnu pašvaldības dārziņā var visu gadu, taču jaunu grupu veidošana parasti notiek no maija līdz augustam. Mācību gads pašvaldības bērnudārzos sākas 1. septembrī. Ja atbrīvojas kāda vieta, bērnu var uzņemt arī citā laikā.

Izglītības likuma 17. panta 2.3 punkts arī noteic, ka gadījumā, ja izglītojamam rakstveidā piedāvāta vieta pašvaldības izglītības iestādē, kurā viņš ir reģistrēts uzņemšanai, bet šā izglītojamā likumīgais pārstāvis no piedāvātās vietas ir atteicies un izglītojamais turpina apgūt pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē, pašvaldība turpina segt izmaksas privātajai izglītības iestādei.

Ja jums ir vēl kādi jautājumi, aicinām jūs sazināties ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu, zvanot pa tālr. 67026816 vai klātienē K. Valdemāra ielā 5, vai sociālā tīkla kontā facebook.com/rd.iksd.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas