E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21244
Lasīšanai: 3 minūtes

Aprēķinot pabalstus, visu darbavietu iemaksu algas summē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2020
Jeļena

Labdien! Šobrīd esmu bērniņa gaidībās. Oficiāli strādāju vairākās darbavietās. Sakarā ar pēdējiem notikumiem viens no uzņēmumiem, kurā strādāju, ir uz maksātnespējas sliekšņa. Kā var mainīties pabalstu apmērs gadījumos, ja uzņēmums bankrotē pirms mana bērna kopšanas atvaļinājuma (vai ja es jau būšu aizgājusi dekrētā)? Vai pastāv iespēja, ka maksātnespējas administrators var atlaist no darba/notiks uzņēmuma likvidācija un līdz ar to zudīs sociālās iemaksas no konkrētās darbavietas?

A
atbild:
24. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja esat oficiāli nodarbināta vairākās darbavietās, tas nozīmē, ka visās darbavietās esat sociāli apdrošināta kā darba ņēmēja. Sociālās apdrošināšanas pabalstus, tostarp maternitātes un vecāku pabalstu, maksā no vidējās iemaksu algas. To nosaka 12 mēnešu periodā, neņemot vērā pēdējos trīs mēnešus. Visu darbavietu iemaksu algas tiek summētas. Tiek izrēķināts pabalsta apmērs vienai kalendārajai dienai. Pat ja viena darbavieta tiks likvidēta, iemaksas darba periodā tajā nevar tikt anulētas vai neņemtas vērā noteiktajā 12 mēnešu periodā.

Ja darba devējs darbiniekam nav izmaksājis darba samaksu un citu pienākošos atlīdzību, lai darbinieks varētu pretendēt uz savu prasījumu apmierināšanu darba devēja maksātnespējas procesā, darbiniekam, tāpat kā citiem kreditoriem, Maksātnespējas likuma 73. pantā noteiktajā kārtībā un termiņā ir jāiesniedz kreditora prasījums. Kreditora prasījumu izvērtē administrators un pieņem lēmumu par tā atzīšanu, neatzīšanu vai daļēju atzīšanu.

Saskaņā ar likuma “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 995 “Maksātnespējīgo darba devēju darbinieku prasījumu apmierināšanas un administratora atlīdzības izmaksas kārtība” no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem noteiktā kārtībā un apmērā apmierina darba devēja nesegtos darbinieku prasījumus. Darbinieku prasījumi no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem tiek segti ierobežotā apmērā.

Darba likuma 109. panta pirmajā daļā ir noteiktas situācijas, kad var atlaist grūtnieci, – arī tad, ja tiek likvidēts darba devējs: juridiskā persona vai personālsabiedrība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas