E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21227
Lasīšanai: 5 minūtes
1
10
1
10

Darījumi ar nekustamo īpašumu – dāvinājums un nodokļi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2020
Viktors

Labdien! Vēlos uzdāvināt sievai savu dzīvokli, kuru nopirku 2016. gada jūlijā (mazāk par 60 mēnešiem no brīža, kad pirkums bija reģistrēts zemesgrāmatā. Vairāk par četriem gadiem biju deklarēts šajā dzīvoklī). Sieva savukārt vēlas apmainīt šo dzīvokli uz lielāku ar piemaksu. Kādas izmaksas jāsagaida, dāvinot nekustamo īpašumu laulātajam? Vai pareizi saprotu, ka nekāds ienākuma nodoklis ne man, ne sievai nebūs jāmaksā, jo tā nav pārdošana un es dāvinu laulātajam? Vai sieva varēs uzreiz pēc dzīvokļa reģistrācijas zemesgrāmatā uz viņas vārda veikt dzīvokļa maiņu uz citu dzīvokļi? Vai ir iespējams apvienot šīs divas darbības, vienlaikus mainot manu dzīvokļi uz citu un uzreiz piereģistrēt jauno dzīvokli uz sievu (uzdāvināt)? Ja ir iespējams, tad kādas darbības ir nepieciešamas un kādas būs izmaksas?

A
atbild:
20. novembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Agnese Stalberte Švarca, zvērināta notāre

Izmaksas par dāvinājuma līguma sagatavošanu ir atkarīgas no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. To nosaka Ministru kabineta 03.09.2013. noteikumi Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”. Piemēram, ja nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība ir 20 000 eiro, izmaksas par notariālā akta formā sagatavotu dāvinājuma līgumu (tostarp izrakstu) un nostiprinājuma lūgumu būs aptuveni 175 eiro. Par laulātās īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā jāmaksā kancelejas nodeva 21,34 eiro vai 14,23 eiro – atkarībā no tā, vai laulātā vēlas saņemt Zemesgrāmatu apliecību papīra formā vai ne. Par laulātās īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā ir jāmaksā valsts nodeva 0,5% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, proti, ja īpašuma kadastrālā vērtība ir 20 000 eiro, valsts nodeva ir 100 eiro. Slēdzot dāvinājuma līgumu, iedzīvotāju ienākumu nodoklis nav jāmaksā, ja dāvinātāju un apdāvināto saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei.

            Par nekustamā īpašuma īpašnieku uzskatāms tas, kurš savas īpašuma tiesības ir reģistrējis zemesgrāmatā. Attiecīgi laulātā pēc īpašuma tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā var brīvi rīkoties ar sev piederošo nekustamo īpašumu, tostarp arī slēgt maiņas līgumu.

            Kamēr jūs pats esat nekustamā īpašuma īpašnieks, jūs varat mainīt sev piederošo nekustamo īpašumu, iegūstot pretī citu īpašumu uz sava vārda. Un tikai pēc īpašuma tiesības uz jauniegūto (maiņas rezultātā iegūto) īpašumu nostiprināšanas zemesgrāmatā jūs varēsiet to uzdāvināt savai laulātajai.

Izdevumi par maiņas līguma sagatavošanu ir atkarīgi no īpašumu vērtības. Jānorāda, ka, lai reģistrētu maiņas līgumu zemesgrāmatā, būs nepieciešams sagatavot divus nostiprinājuma lūgumus zemesgrāmatai, kas attiecīgi palielinās ar darījumu saistītās izmaksas. Par maiņas līguma reģistrāciju zemesgrāmatā tāpat kā par citiem darījumiem ir jāmaksā kancelejas nodeva. Par maiņas līguma reģistrāciju zemesgrāmatā ir jāmaksā viena valsts nodeva, proti, 2% no maiņas līgumā augstāk novērtētā nekustamā īpašuma.

            Lai noteiktu, vai būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, jāskatās ar nodokli apliekamais ienākums, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot tā iegādes vērtību. Par īpašuma atsavināšanas cenu maiņas līgumā uzskatāma šā darījuma rezultātā iegūtā īpašuma vērtība.

            Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz izņēmumu gadījumus, kad nodoklis, atsavinot īpašumu, nav jāmaksā:

  • ja nekustamais īpašums ir personas īpašumā (skatoties no brīža, kad īpašnieks savas īpašuma tiesības ir reģistrējis zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un šajā laika periodā īpašnieks šo īpašumu vismaz 12 mēnešus ir deklarējis kā savu dzīvesvietu;
  • ja nekustamais īpašums ir personas īpašumā (skatoties no brīža, kad īpašnieks savas īpašuma tiesības ir reģistrējis zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus tas ir bijis īpašnieka vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja tas ir vienīgais nekustamais īpašums, kas uz īpašnieka vārda ir reģistrēts zemesgrāmatā, un ienākums no tā atsavināšana no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms vai pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas.
Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas