E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21190
Lasīšanai: 2 minūtes
1
14
1
14

Īpašuma atzīšana par bezsaimnieka mantu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2020
Erna K.

Ja mantojums netiek kārtots vai arī nav potenciālo mantinieku, vai dzīvokļu īpašnieki var atzīt par bezsaimnieka mantu dzīvokli, kurā saimnieks ir miris 2004. gadā? Īpašums nav reģistrēts zemesgrāmatā un ir iegūts no paju sabiedrības (pēc Valsts zemes dienesta datiem, tam nav īpašnieku un tiesiskā valdītāja). Vai fiziskas personas īpašumu var atzīt par bezsaimnieka mantu?

A
atbild:
15. oktobrī, 2020
Marika Mure
juriste

Ja pēc personas (mantojuma atstājēja) nāves nav palikuši mantinieki vai tie likumā noteiktajā kārtībā nav pieteikušies mantojumam, tad manta atbilstoši Civillikuma 416. panta pirmajai daļai ir piekritīga valstij.

Kārtību, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā, nosaka Ministru kabineta noteikumi.

Lai mantu atzītu par bezsaimnieka mantu, ir nepieciešams konstatēt juridisko faktu, kas ir tiesas kompetence. Personai, kura vēlas kāda juridiskā fakta atzīšanu, ir jāvēršas tiesā ar pieteikumu, norādot, kādam nolūkam nepieciešama attiecīgā fakta konstatācija (Civilprocesa likuma 291. pants). No minētā izriet, ka teorētiski fiziska persona var vērsties tiesā ar attiecīgu pieteikumu, taču, ņemot vērā, ka jums kā daudzdzīvokļu mājas dzīvokļa īpašniekam nav nekādas tiesiskas attiecības ar mirušo dzīvokļa īpašnieku, būtu jāapsver šāda pieteikuma mērķis un lietderība.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas