E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21132
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja grūtniecības atvaļinājumā gūst ienākumus, tad maternitātes pabalstu nevar saņemt

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2020
Maija

Labdien! Es no 16. septembra dodos dekrēta atvaļinājumā, strādāju gan kā darba ņēmēja, gan kā pašnodarbinātā persona. Bet oktobrī vēl būs viens darījums. Vai tas ietekmēs manu maternitātes pabalstu, un vai pašnodarbinātās darbību vajag uz laiku apturēt? Paldies!

A
atbild:
15. septembrī, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbināta un kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumu.

Šo pabalstu piešķir, ja sieviete neierodas darbā un tādejādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja ienākumus zaudē kā pašnodarbinātā, jo šajā laikā neveic saimniecisko darbību.

Maternitātes pabalsts, tāpat kā ikviens valsts sociālās apdrošināšanas pabalsts, ir daļējs ienākumu aizvietojums laikā, kad cilvēks tos nevar gūt, strādājot vai veicot saimniecisko darbību, piemēram, saistībā ar bērna gaidībām, bērna kopšanu, pārejošu darbnespēju, darba zaudēšanu vai citu sociālā riska gadījumu.

Tas nozīmē: ja grūtniecības atvaļinājuma laikā gūsiet ienākumus kā pašnodarbinātā, tad par šo periodu (kā norādāt, tas būs oktobra mēnesis) maternitātes pabalstu saņemt nebūs tiesības.

Pieprasot maternitātes pabalstu, par šo faktu jums jāinformē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, lai vēlāk neizveidojas nepatīkams fakts, ka daļa no piešķirtā un izmaksātā maternitātes pabalsta būs jāatmaksā valsts budžetā kā nepamatoti saņemta.

Pats fakts, ka esat reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja (pašnodarbinātā), neliedz saņemt maternitātes pabalstu, ja paredzētajā grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodā neveiksiet saimniecisko darbību un negūsiet ienākumus kā pašnodarbinātā (tieši tāpat kā pie darba devēja).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas