E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21083
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Īpašnieks drīkst atvērt savu garāžu, kuru cits patvaļīgi aizņēmis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2020
Māris

Manā īpašumā ir garāža, kuru ilgāku laiku neizmantoju. Pa šo laiku to kāds izmanto bez manas piekrišanas. Atslēga ir nomainīta. Vai es drīkstu nozāģēt atslēgu un iznest no garāžas man nepiederošās mantas (ja tādas tur atrastos)? Kāda ir pareizā kārtība, lai es to izdarītu likumīgi?

A
atbild:
11. janvārī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Spriežot pēc jautājumā izklāstītajiem apstākļiem, jums ir slepeni un ļaunticīgi atņemts valdījums pār jūsu garāžu. Kaut arī praktiski katrs izprot, kas ir īpašumtiesības, valdījuma tiesību institūts sabiedrībā nav tik plaši izprasts. Lai gan parasti lietas atrodas īpašnieka valdījumā, valdījums var būt un var arī nebūs saistīts ar īpašuma tiesībām uz priekšmetu.

Šādā situācijā, ja tas ir iespējams, jūs varat atjaunot savu valdījumu – nomainot atslēgu. Kaut arī likums vispārēji aizsargā katru valdījumu, kā tas noteikts Civillikuma 879. pantā, tomēr Civillikuma 917. pantā ir ietverts izņēmums – persona, kura ļaunticīgi ieguvusi valdījumu no jums, nevar prasīt, lai jūs atjaunojat tai valdījumu, ja jūs to atņemsiet atpakaļ. Tas nozīmē, ka šādos apstākļos likums neaizsargā prettiesisko garāžas izmantošanu.

Atsevišķs jautājums ir par to, ko darīt ar mantām, kuras atrodas garāžā, ja tur tādas tiek glabātas. Likumā nav tiešā veidā noregulēts, kā “pareizi” rīkoties, lai atbrīvotu no svešām mantām savu īpašumu. Var izlikt pie garāžas durvīm norādi, ka mantu saņemšanai ar jums var sazināties noteiktā termiņā, pēc termiņa mantas var izlikt pie garāžas, lai īpašnieks tās varētu paņemt pats, tomēr šis nav juridiski pareizs situācijas atrisinājums. Maza iespēja, bet teorētiski īpašnieks jūs var vainot par noglabāto mantu nozaudēšanu. Ja garāžā atrodas ļoti vērtīgas lietas, tad domājams, ka šai situācijai drošības pēc varētu piemērot Civillikuma 944.–949. panta noteikumus pēc analoģijas: varat paziņot par savā īpašumā atrasto lietu policijai, ja īpašnieks nepiesakās uz nozaudēto lietu sešu mēnešu laikā, tad jūs to varat paturēt.

Ja garāžā pirms tam atradās kaut kas jums piederošs, kas no turienes ir faktiski nozagts, tad par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu jūs kā cietušais varat vērsties policijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas