E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30831
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Privatizācijas procesā iegūts īpašums un dāvinājuma līgums

J
jautā:
01. novembrī, 2023
Māris

Labdien! Ir dzīvoklis, kas tika privatizēts par maniem sertifikātiem (pilnā apmērā) uz trijām domājamām daļām: uz mani, manu tēvu un vecmāmiņu. Katram tika izdalītas 1/3 domājamās daļas. Pēc mana tēva nāves es mantoju viņa 1/3 domājamās daļas, līdz ar to mana īpašuma daļa palielinājās uz 2/3. Bet vecmāmiņa uzreiz pēc mana tēva nāves savu 1/3 domājamo daļu uzdāvināja savam dēlam (mirušā tēva brālim). Dāvinājuma līgums ir bez īpašiem nosacījumiem. Vai es pēc vecmāmiņas nāves varēšu apstrīdēt dāvinājuma līgumu, ņemot vērā, ka es privatizēju šo dzīvokli un vecmāmiņas 1/3 domājamās daļas šajā dzīvoklī ir, pateicoties privatizācijai, ko es apmaksāju.

A
atbild:
21. novembrī, 2023
Signe Laizāne
LV portāls

Par privatizētā objekta īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Privatizētais objekts reģistrējams un īpašuma tiesības nostiprināmas zemesgrāmatā Zemesgrāmatu likuma un likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar Civillikuma 423. pantu neatraidāmie mantinieki ir laulātais un lejupējie, bet, ja to nav, tad tuvākās pakāpes augšupējie. Neatraidāmie mantinieki savu neatņemamo mantojuma daļu var izprasīt tikai tad, ja mantojuma atstājējs saviem neatraidāmajiem mantiniekiem nav atstājis viņu neatņemamās daļas.

Saskaņā ar Civillikuma 1922. pantu, ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt, lai izdod viņiem šīs daļas. Tātad neatraidāmie mantinieki nākotnē var prasīt un saņemt neatņemamo daļu, ja neatņemamās daļas tiesīgie patiešām nav saņēmuši savu neatņemamo daļu. Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma (skatīt Civillikuma 424. un 425. pantu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas