E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21043
Lasīšanai: 3 minūtes

Atkritumu stāvvadu slēgšana nav pretrunā ar sabiedrības interesēm

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2020
Olegs

Vai Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 87 par atkritumu stāvvadu slēgšanu līdz 2021. gada 1. janvārim atbilst Satversmes 105. pantam?

A
atbild:
08. septembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

Jūsu uzdotais jautājums par tiesību normas atbilstību Latvijas Republikas Satversmei (augstāka juridiska spēka tiesību normai) ir Satversmes tiesas kompetences jautājums. Konstitucionālo sūdzību jeb pieteikumu Satversmes tiesā var iesniegt ikviena persona, kura uzskata, ka ar likumu vai citu normatīvo aktu ir aizskartas viņas Latvijas Republikas Satversmē ietvertās pamattiesības. Vairāk informācijas par pieteikuma iesniegšanu Satversmes tiesā var meklēt tiesas mājaslapā.

Ņemot vērā medijos izskanējušo informāciju, Rīgas daudzstāvu mājās līdz 2021. gadam plānots slēgt atkritumu stāvvadus, to paredz Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta izstrādātie saistošie noteikumi par atkritumu apsaimniekošanu. Saistošie noteikumi paredz jaunu regulējumu atkritumu apsaimniekošanas jomā galvaspilsētā.

Būtiskas izmaiņas saistošajos noteikumos izstrādātas attiecībā uz minimālo atkritumu izvešanas biežumu. Saskaņā ar saistošo noteikumu 38. punktu līdz 2021. gadam mājām, kurās ir ierīkoti atkritumu stāvvadi, tie būs jāslēdz. Kā norāda vides eksperti, šādi daudzdzīvokļu māju stāvvadi ļauj iedzīvotājiem samest visus atkritumus kopā un tas neveicina atkritumu šķirošanu. Arī no higiēnas un sanitārā viedokļa tie nav vēlami. Tāpat medijos izskan jautājums, kādēļ iedzīvotājiem stāvvadu slēgšana būs jāveic par saviem līdzekļiem un vai Rīgas dome var uzlikt par pienākumu šādas darbības veikt. Eksperti norāda, ka ne visiem daudzstāvu namiem šādi stāvvadi ir un par tiem jāatbild mājas apsaimniekotājam, jo tā ir mājas iekšējā infrastruktūra.  

Jāsecina, ka saistošie noteikumi ietver jaunu pieeju un informāciju atkritumu šķirošanā un apsaimniekošanā, piemēram, par atkritumu konteineru izmēriem un sadzīves atkritumu izvešanas biežumu. Šobrīd saistošajos noteikumos atrunātais atkritumu konteineru izmērs un izvešanas biežums veicināja atkritumu apsaimniekošanas mērķu sasniegšanu – novērst atkritumu rašanos, nodrošinot radīto atkritumu dalītu savākšanu un reģenerāciju, kā arī veicināt dabas resursu efektīvu izmantošanu un apglabājamo atkritumu apjoma samazināšanu. Saistošo noteikumu 38. punkts veicina atkritumu šķirošanu un vides sakārtošanu, un šīs intereses nav pretrunā ar sabiedrības interesēm.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas