E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20902
Lasīšanai: 5 minūtes
1
2
1
2

Ja laulība jau ir šķirta, bet persona saglabājusi laulātā uzvārdu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2020
Elza

Labdien! Es izšķīros 2015. gadā. Šķīrāmies pie notāra. Toreiz nolēmu nemainīt uzvārdu, jo tika plānoti vairāki ārvalstu braucieni. Tagad nolēmu nomainīt uzvārdu uz meitas uzvārdu. Zinu, ka nepieciešama izziņa par laulības šķiršanu, lai nomainītu uzvārdu. Valsts reģistrā pie personas datiem informācija par laulības šķiršanu neuzrādās. Vēlējos nosūtīt pieprasījumu uz dzimtsarakstu nodaļu, bet nodaļa, kurā reģistrējām laulību (Brīvības ielā 86), ir likvidēta. Diemžēl ar notāru, pie kura šķīrām laulību, vairs nav iespējas sazināties. Kā es varu saņemt izziņu par laulības šķiršanu? Paldies!

A
atbild:
16. septembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Ja laulība jau ir šķirta, bet persona saglabājusi laulātā uzvārdu, tad uzvārdu iespējams mainīt saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā (turpmāk – likums) paredzēto regulējumu.

Likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu vai uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no likuma 2. panta pirmajā daļā minētajiem iemesliem.

Likuma 2. panta pirmā daļa paredz vārda un uzvārda maiņu šādos gadījumos:

  • vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;
  • persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  • persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  • persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu;
  • personai mainīts dzimums;
  • viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Savukārt atbilstoši likuma 4. panta pirmajai daļai persona, kura vēlas mainīt uzvārdu, iesniedz jebkurai dzimtsarakstu nodaļai attiecīgu rakstveida iesniegumu, kurā norāda uzvārda maiņas iemeslu. Uzvārda maiņas iesniegumam ir apstiprināta veidlapa, kas atrodama Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 1079 “Noteikumi par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iesniegumu veidlapu paraugiem.

Iesniedzot dzimtsarakstu nodaļai uzvārda maiņas iesniegumu, ir jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un iesniegumam jāpievieno fotogrāfija (4,5 x 3,5 cm), kā to noteic likuma 5. panta pirmā un otrā daļa.

Vēršam uzmanību, ka saskaņā ar likuma 5. panta trešo daļu jūsu izvēlētajai dzimtsarakstu nodaļai pašai jāpieprasa šādi iesnieguma izskatīšanai nepieciešamie dokumenti no citām dzimtsarakstu nodaļām:

  • izraksts no dzimšanas reģistra par personas dzimšanu;
  • izraksts no laulību reģistra, ja persona ir laulībā;
  • izraksts no laulību reģistra, kas apliecina laulības šķiršanas faktu vai laulības atzīšanu par spēkā neesošu;
  • izraksts no dzimšanas reģistra par bērna dzimšanu, ja personai ir nepilngadīgs bērns;
  • citi vārda vai uzvārda maiņai nepieciešamie dokumenti.

Par uzvārda maiņu maksājama valsts nodeva, kas saskaņā ar likuma 9. panta pirmo daļu ir 71,14 eiro

Saskaņā ar likuma 7. panta pirmo daļu dzimtsarakstu nodaļa uzvārda maiņai nepieciešamos dokumentus nosūta departamentam lēmuma pieņemšanai par atļauju vai atteikumu uzvārda maiņai.

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 64. panta pirmajai daļai, ja administratīvā lieta ierosināta uz iesnieguma pamata, iestāde pieņem lēmumu par administratīvā akta izdošanu viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas. Minētais lēmums adresātam tiek nosūtīts pa pastu atbilstoši Administratīvā procesa likuma 70. panta otrajai daļai.

Saskaņā ar likuma 10. pantu lēmums par uzvārdu 30 dienu laikā pēc tam, kad tas ir stājies spēkā, jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), lai saņemtu jaunu personu apliecinošu dokumentu.

Valsts nodevas apmēri par personu apliecinoša dokumenta maiņu ir noteikti MK noteikumos Nr. 133 “Noteikumi par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu”. Ja nepieciešama detalizēta informācija par personu apliecinoša dokumenta maiņu, aicinām vērsties PMLP Čiekurkalna 1. līnijā 1, k-3, tālrunis: 8300, e-pasts: pmlp@pmlp.gov.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas