E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20901
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai kriminālprocesā drīkst ņemt liecinieka pirkstu nospiedumus un DNS paraugus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2020
Jānis Bērzs

Labdien! Ar pavēsti mans nepilngadīgais dēls (17 gadi) tika izsaukts uz nopratināšanu kriminālprocesā. Lietas būtība ir ballītes laikā apzagts dzīvoklis. Puika nav nedz zadzis, nedz citādi kaut ko ļaunu darījis, tikai pastāstīja, kur un kā ballīte risinājusies. Apsūdzība viņam nav izvirzīta, statuss: liecinieks. Pratināšana notika manā (tēva) klātbūtnē. Tās noslēgumā tika paņemti dēla pirkstu nospiedumi, veikta fotografēšana, kā arī paņemts DNS paraugs. Uz savu jautājumu, vai tiešām tas viss ir jāņem no liecinieka, pret kuru nav nekādu pretenziju, saņēmu atbildi, ka tas izmeklēšanā palīdzēs veikt salīdzināšanu, lai nošķirtu vainīgos. Tajā brīdī uzskatīju to par rutīnas procedūru, kuru veic visiem, kas nonāk policijas redzeslokā. Šobrīd iepazinos ar likumdošanu un secināju, ka man bija tiesības atteikt ņemt sava bērna DNS. Ko darīt tagad? Vai varu vērsties Valsts policijā ar iesniegumu dzēst datus par puikas DNS un pirkstu nospiedumus izņemt no datubāzēm?

A
atbild:
03. septembrī, 2020

Kriminālprocesa likuma 207. pants nosaka: “(1) Paraugus salīdzinošajai izpētei var ņemt no personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, no aizturētā, aizdomās turētā, apsūdzētā vai personas, pret kuru notiek kriminālprocess par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšanu.

(2) Lai noskaidrotu, vai pēdas uz priekšmetiem (objektiem) vai arī kādi kriminālprocesam nozīmīgi apstākļi radušies citu personu darbības rezultātā, paraugus var ņemt arī no šīm personām, nopratinot tās attiecīgi kā cietušos vai lieciniekus.”

Līdz ar to, ņemot vērā izklāstītos situācijas apstākļus, jums kā bērna vecākam ir nepieciešams pārliecināties, vai tiešām bērnam ir liecinieka statuss, nevis aizdomās turētā statuss.

Ja personai ir aizdomās turētā statuss, tad tai saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 67. panta pirmās daļas 4. punktu ir pienākums atļaut, ka tā tiek pakļauta eksperta izpētei, un izsniegt salīdzinošajai izpētei paraugus, kuru izveide nav atkarīga no personas gribas.

Arī 2005. gada 23. augusta Ministru kabineta noteikumu Nr. 620 “DNS nacionālajā datu bāzē iekļaujamo ziņu sniegšanas, kā arī bioloģiskā materiāla un bioloģiskās izcelsmes pēdu izņemšanas kārtība” 2. punktā ir norādīts: “Bioloģisko materiālu izņem no tuviem pazudušu personu radiniekiem, aizdomās turētām, apsūdzētām, tiesājamām vai notiesātām personām par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu un no cietušām personām (turpmāk – parauga devēji), kā arī no neatpazītiem līķiem un no vardarbīgā nāvē mirušu personu līķiem.”

Ja tomēr bērnam ir piešķirts liecinieka statuss un jums kā bērna vecākam netika uzrādīts procesa virzītāja lēmums par parauga izņemšanu no liecinieka, tad jums ir tiesības apstrīdēt minētās darbības uzraugošajam prokuroram par procesa virzītāja pienākumu neievērošanu un pārsniegšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas