E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20873
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai uzturlīdzekļus ņem vērā trūcīgā statusa noteikšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2020
Inna

Labdien! Vai, nosakot trūcīgā statusu, par bērniem saņemtie alimenti tiek skaitīti kā ieņēmumi? Paldies!

A
atbild:
13. augustā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Trūcīgā statusu nosaka atbilstoši Ministru kabineta noteikumos Nr. 299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu uzskaitītajiem kritērijiem un ienākumiem.

Lai novērtētu ģimenes (personas) ienākumu un materiālā stāvokļa līmeņa atbilstību šajos noteikumos minētajiem nosacījumiem, ģimene (persona) deklarē savus ienākumus un citus materiālos resursus iztikas līdzekļu deklarācijā (1. pielikums). Iztikas līdzekļu deklarācijā pie ienākumiem jānorāda arī uzturlīdzekļi.

Par ienākumiem šo noteikumu izpratnē nav uzskatāmi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 5. pantā minētie ienākumi, kā arī pašvaldības iepriekš izmaksātie sociālās palīdzības pabalsti un sociālās garantijas bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās, tāpat arī naudas līdzekļi, kas iegūti no labdarības fondiem, studējošā kredīts un sociālajās kampaņās gūtais materiālais labums.

Likuma 5. pantā noteikts, ka par ienākumiem neuzskata ģimenes valsts pabalstu un piemaksas pie šā pabalsta, bērna invalīda kopšanas pabalstu, pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalstu par asistenta izmantošanu, pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai invalīdam, kuram ir apgrūtināta pārvietošanās, pabalstu ar celiakiju slimam bērnam, pabalstus bērna piedzimšanas un personas nāves gadījumā, kā arī šajā likumā noteiktos pašvaldības sociālās palīdzības pabalstus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas