E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20848
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai mantotu dzīvokli var pārdot, tajā nedeklarējoties

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2020
Daila

Labdien! Gribēju pajautāt par mantojumu. Esmu ieguvusi mantojumā dzīvokli, bet tas ir bez zemesgrāmatas. Kādas ir iespējas pēc tam man to pārdot, ja pat neesmu tur piedeklarēta? Tas ir mans vienīgais īpašums.

A
atbild:
29. oktobrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Lai pārdotu dzīvokli, nepieciešams nostiprināt zemesgrāmatā gan pašu īpašumu, gan jūsu īpašuma tiesības uz to. Nedeklarēšanās kādā noteiktā adresē neietekmē jūsu tiesības atsavināt savu īpašumu.

Deklarēšanās ir cieši saistīta ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanu. Lai par pārdoto dzīvokli iegūto naudas summu neapliktu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, jātiek izpildītiem diviem priekšnosacījumiem:

  • tam jābūt jūsu īpašumā ilgāk par 60 mēnešiem;
  • tam jābūt jūsu vienīgajam īpašumam, vai arī vismaz 12 mēnešus pēc kārtas 60 mēnešu periodā līdz pārdošanas dienai īpašumam jābūt personas deklarētajai dzīvesvietai.

Ja nekustamais īpašums, kuru atsavina, ir mantots no personas, kura ir bijusi jūsu radinieks līdz trešajai pakāpei, tad, aprēķinot iedzīvotāju ienākuma nodokli, tiek uzskatīts, ka nekustamais īpašums ir īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums. Ievērojot, ka tas ir jūsu vienīgais īpašums, pārdošanas darījums netiks aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli arī tad, ja nedeklarēsieties šajā dzīvoklī. Skatīt likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 33. un 33.1 punktu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas