E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20767
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kādi nodokļi pašnodarbinātajam jāmaksā, ja viņš gūst ienākumus Igaunijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2020
Atis

Labdien! Esmu reģistrējies kā pašnodarbināta persona. Sadarbojos ar Igaunijas uzņēmumu starpniecības/konsultāciju jomā, kurš ir PVN maksātājs. Par darbu saņēmu 50 000 EUR. Kādi nodokļi man šajā gadījumā ir jāsamaksā? Liels paldies par atbildi jau iepriekš!

A
atbild:
25. augustā, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Par iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

No saimnieciskās darbības ienākuma ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas arī tad, ja ienākums ir saņemts no ārvalstīm.

Fiziskās personas ar nodokļiem apliekamais ienākums no saimnieciskās darbības tiek aprēķināts kā ieņēmumu un ar ienākumu gūšanu saistīto izdevumu starpība.

Nodoklis ir jāaprēķina un budžetā jāsamaksā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju un pašnodarbinātā ziņojumu.

Par pievienotās vērtības nodokli.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55. panta pirmā daļa noteic, ka nodokļu maksātājs reģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, pirms tas:

1) veic ar nodokli apliekamos darījumus;

2) saņem tādus pakalpojumus iekšzemē, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar šā likuma 19. panta pirmo daļu;

3) sniedz tādus pakalpojumus, kuru sniegšanas vieta saskaņā ar šā likuma 19. panta pirmo daļu ir cita dalībvalsts un attiecībā uz kuriem par nodokļa samaksu ir atbildīgs pakalpojumu saņēmējs.

Tādējādi personai bija jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā pirms konsultāciju un starpniecības (pieņemot, ka starpniecība ir bijusi par darījumu, kas apliekams ar pievienotās vērtības nodokli (turpmāk – PVN)) pakalpojuma sniegšanas Igaunijas PVN maksātājam.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma 34. panta desmitajā daļā ir noteikts: ja nereģistrēta nodokļa maksātāja ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu vērtība 12 mēnešu laikā pārsniedz šā likuma 59. panta pirmajā daļā noteikto reģistrācijas slieksni, šā nodokļa maksātāja ar nodokli apliekamā darījuma vērtība līdz reģistrācijas brīdim ir summa, kas pārsniedz 40 000 eiro. Aprēķinātā nodokļa summa ir iekļaujama darījuma vērtībā.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma 119. panta otrā daļa nosaka: ja nereģistrēta nodokļa maksātāja veikto ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir pārsniegusi 40 000 eiro, tas šā likuma 34. panta desmitajā daļā noteiktajā kārtībā aprēķināto nodokli iemaksā valsts budžetā 20 dienu laikā no tā kalendāra mēneša beigām, kad šī summa pārsniegta.

Tādējādi jums jāaprēķina un jāiemaksā PVN valsts budžetā no 40 000 eiro pārsnieguma summas līdz nākamā mēneša 20. datumam pēc tā taksācijas perioda, kad šī summa pārsniegta, un PVN jāaprēķina arī no darījumu summas līdz reģistrācijas brīdim par katru mēnesi, iesniedzot par to paziņojumu par nodokļa samaksu, izmantojot Ministru kabineta 2013. gada 13. janvāra noteikumu Nr. 17 “Pievienotās vērtības nodokļa likuma normu piemērošanas kārtība un atsevišķas prasības pievienotās vērtības nodokļa maksāšanai un administrēšanai” 5. pielikumu “Paziņojums par pievienotās vērtības nodokļa samaksu”.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā persona var zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000 vai uzdot savu jautājumu rakstiski VID EDS sadaļā “Sarakste ar VID”. Svarīgi, ka, zvanot uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja vien zvanot pieslēdzas VID EDS un nosauc tur redzamo kodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas