E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20712
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Ar ko atšķiras termini “pilsonis” un “pilsonība”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2020
Mikus

Ar ko atšķiras statusi “pilsonis” un “pilsonība”? Vai personai vienlaikus var būt abi šie statusi?

A
atbild:
30. jūlijā, 2020

Pilsonība ir tiesiska piederība pie noteiktas valsts. Pilsoņi ir personas, kuriem ir kādas valsts pilsonība. Uz pilsoņiem attiecas valsts likumos noteiktie pienākumi un tiesības. Personu piederību pie Latvijas pilsoņu kopuma nosaka Pilsonības likums, kura 1.1 pantā teikts: “Latvijas pilsonība ir personas noturīga tiesiska saikne ar Latvijas valsti.”

Ja persona ir kādas valsts pilsonis, šai personai ir šīs valsts pilsonība: personai ir pilsoņa statuss.

Saskaņā ar Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Terminoloģijas komisijas lēmumu Nr. 75 “Par juridisko terminu pilsonis, pavalstnieks, valstspiederīgais un pilsonība, pavalstniecība, valstspiederība izpratni” termini pilsonis un pilsonība lietojami attiecībā uz valstīm, kas ir republikas, savukārt termini pavalstnieks un pavalstniecība joprojām lietojami tikai attiecībā uz valstīm, kas ir monarhijas.

Atbilstoši publiski pieejamajai LZA Terminoloģijas komisijas akadēmiskajai terminu datubāzei “AkadTerm” ar jēdzienu “pilsonis” apzīmē pie valsts pastāvīgajiem iedzīvotājiem piederošu personu, uz kuru attiecas valsts likumos paredzētās tiesības un pienākumi, savukārt jēdziens “pilsonība” apzīmē personas, indivīda pilnu un atbildīgu, laikā un telpā noturīgu, tiesisku un politisku saikni ar konkrētu valsti. Pilsonības noturīgums laikā nozīmē to, ka personas pilsonība darbojas pastāvīgi no personas dzimšanas līdz nāvei vai arī no pilsonības iegūšanas līdz tās zaudēšanai. Pilsonības noturīgums telpā nozīmē to, ka persona nepārstāj būt attiecīgās valsts pilsonis arī tad, kad viņa uz laiku vai pavisam atstāj savas valsts teritoriju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 218 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas