E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20606
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
22
22

Tuva radinieka aizdevums nav jādeklarē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2020
Marija

Labdien! Mātei bija skaidras naudas uzkrājums (140 tūkstoši eiro), kuru viņa 2018. gadā aizdeva savam dēlam. No TV ziņām māte uzzināja, ka pastāv skaidrās naudas ierobežojumi fiziskām personām. Kāds ir naudas sods par skaidrās naudas aizdevumu, un kas to maksās (māte vai dēls)?

A
atbild:
06. augustā, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

No situācijas apraksta var secināt, ka māte aizdeva dēlam naudu. Atbilstoši nodokļu normatīvajiem aktiem šādam darījumam netiek piemēroti nodokļi. Ja aizdevums saņemts no radinieka līdz trešajai pakāpei*, tas nav arī jādeklarē.

Turpretī, ja aizdevums tiek saņemts no citas fiziskas personas, kura nav radinieks, un tā summa pārsniedz 15 000 eiro kalendārā gada laikā, tad par šo summu aizdevuma saņēmējam obligāti ir jāpaziņo VID. To var izdarīt elektroniski: VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā, dokumentu grupā “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa dokumenti”, aizpildot veidlapu “Informācija par aizdevumu fiziskajai personai”.  

Svarīgi paturēt prātā, ka no 2017. gada 1. janvāra likuma “Par nodokļiem un nodevām” 30. pantā ir noteikti ierobežojumi skaidras naudas darījumiem starp fiziskām personām. Ja darījuma summa pārsniedz 7200 eiro, arī tām fiziskajām personām, kuras neveic saimniecisko darbību, ir jāizvēlas pārskaitījums. Viena skaidrā naudā veikta darījuma kopsumma ar vienu darījumu partneri nedrīkst pārsniegt 7200 eiro neatkarīgi no tā, kādā laika periodā darījums notiek, kā arī neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā vai vairākās operācijās. 

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 139. panta piektajā daļā ir noteikta atbildība par skaidras naudas lietošanas ierobežojuma apmēru neievērošanu, t. i., par darījuma veikšanu skaidrā naudā, ja tā summa pārsniedz 7200 eiro, piemērojams naudas sods 15% apmērā no darījuma summas.

* Ja aizdevēju un aizdevuma ņēmēju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē – vecākiem, bērniem, mazbērniem, vecvecākiem, brāļiem, māsām, mazmazbērniem, vecvecākiem, brāļu un māsu bērniem.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas