E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20478
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība

Vai ir atļauts iegādāties produktus, kas satur propilheksedrīnu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Guntis

Labdien! Vai ir atļauts iegādāties produktus, kas satur propilheksedrīnu, un to pasūtīt uz Latviju? Skatījos aizliegto vielu sarakstā, un tur šī viela nebija norādīta, lai gan tā ir minēta likumos saistībā ar dopingu.

A
atbild:
28. jūlijā, 2020
Pārtikas un veterinārais dienests
Ineta Kupča, Veterināro objektu uzraudzības daļas vecākā eksperte

Tieši propilheksedrīns nav norādīts Ministru kabineta 2005. gada 8. novembra noteikumos Nr. 847 “Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem”.

Tomēr, iedziļinoties un ņemot vērā, kas noteikts šo noteikumu 1. pielikumā, kas ir Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I saraksts (“Aizliegtās sevišķi bīstamās narkotiskās vielas, tām pielīdzinātās psihotropās vielas un augi, kuru nelegāla aprite un ļaunprātīga lietošana apdraud veselību”), un konkrēti tā 2.5.3. punktu par amfetamīnu, tad izriet: amfetamīna enantiomers - > aizvietojot vienu ūdeņraža atomus pie slāpekļa atoma ar neaizvietotu alkilgrupu - >  metamfetamīns - >  nomainot “a” apakšpunktā minētajos savienojumos benzola gredzenu ar citu ciklisku, no benzola gredzena atšķirīgu struktūru - > propilheksedrīns.

Zāles, kontrolējamās narkotiskās vielas, psihotropas vielas un prekursorus fizisko personu bagāžā un pasta sūtījumos kontrolē muita. Līdz ar to, lai iegūtu precīzāku informāciju, iesakām sazināties ar muitu, zvanot uz tālruņa numuru 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas