E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20403
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
15
15

Kad jāmaksā nodoklis par iegūto peļņu no vērtspapīriem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2020
renats

Kad man ir jāmaksā nodokļi par iegūto peļņu no vērtspapīriem, cik daudz? Vai ir jāmaksā par katru darījumu vai par ienākumiem kopā (piemēram, tagad es esmu ieguvis 20 eiro, es pārdodu savus vērtspapīrus un ieguldu citur, es gūstu atkal 10 eiro peļņu, man tie ir jāuzrāda kā divi atsevišķi gadījumi vai vienkārši, ka esmu ieguvis 30 eiro)? Kādi “papīri” man ir vajadzīgi, lai pierādītu, ka es esmu guvis peļņu, kad man tā ir jādeklarē?

A
atbild:
06. jūlijā, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Vispārējā gadījumā, ja  tiek veikti darījumi ar finanšu instrumentiem (vērstpapīriem) un darījumu veikšanā neizmanto deklarēto ieguldījumu kontu (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.13 panta speciālās prasības), tad attiecināma parastā iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas kārtība kapitāla pieaugumam, kas paredz reizi ceturksnī vai gadā deklarēt ienākumu no kapitāla pieauguma un maksāt nodokli, jo ienākums no kapitāla aktīvu (vērtspapīru) atsavināšanas ir uzskatāms par ienākumu no kapitāla pieauguma. Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību, iekļaujot arī izdevumus, kas saistīti ar tā iegūšanu.  Nodokļa likme kapitāla pieaugumam ir 20%.

Par ienākuma gūšanas dienu uzskatāma diena, kad maksātājs saņem naudu vai citas lietas.

Deklarācijas iesniegšanas termiņš ir atkarīgs no ceturksnī gūtā ienākuma apmēra:

  • virs 1000 eiro – deklarāciju iesniedz reizi ceturksnī līdz nākamā mēneša 15. datumam;
  • līdz 1000 eiro – deklarāciju iesniedz līdz nākamā gada 15. janvārim.

Savukārt, ja darījumi ar vērtspapīriem notiek, izmantojot ieguldījumu kontu saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.13 panta nosacījumiem, tad piemēro īpašos iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas principus darījumiem ieguldījumu kontā. Šajā gadījumā ienākums tiek klasificēts kā ienākums no kapitāla, kas nav kapitāla pieaugums, un minētajam  ienākuma veidam piemēro 20% nodokļa likmi.

Par ienākuma gūšanas dienu ienākumam no ieguldījumu konta uzskata dienu, kad no ieguldījumu konta izmaksātā naudas summa pārsniedz ieguldījumu kontā iemaksāto naudas summu.

Ja darījumu veikšanai ar vērtspapīriem tiek izmantots ieguldījumu konts, tad ienākumu, ja tāds izveidojies, deklarē gada ienākumu deklarācijā, aizpildot D11 pielikumu “Taksācijas gadā gūtie ienākumi, kuriem nepiemēro neapliekamo minimumu un atvieglojumus”, un aprēķina maksājamo iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Darījumus ar kapitāla aktīviem (vērtspapīriem) pamato ar ieņēmumu un izdevumu apliecinošajiem attaisnojuma dokumentiem (piemēram, kredītiestādes maksājuma dokuments, kas pamato ieguldījumu apmēru, vai konta pārskats par veiktajām iemaksām un izmaksām par konkrēto kapitāla aktīvu).

Maksātājam ir pienākums uzglabāt attaisnojuma dokumentus vismaz piecus gadus.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas