E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20345
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Piemājas dārza lietošanas kārtība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2020
Māris

No pašvaldības nopirkām divus dzīvokļus divstāvu mājā, kurā ir četri dzīvokļi (sanāk, ka nopirkām visu mājas pirmo stāvu). Otrajā stāvā viens dzīvoklis pieder citam īpašniekam, un pēdējais pieder pašvaldībai: tajā ļoti ilgus gadus dzīvo ģimene. Pie mājas ir dārzs un šķūnīši, kur glabāt mantas. Ģimene, kas dzīvo pašvaldības dzīvokli, dārzā ir uzcēlusi garāžu un pie šķūnīšiem piecēlusi klāt vēl divus šķūnīšus. Praktiski viss piemājas dārziņš, kā viņi uzskata, pieder viņiem, lai gan pēc būtības viņi ir tikai īrnieki, kas īrē dzīvokli no pašvaldības. Kad vērsos Jelgavas domē ar šo jautājumu, viņi man atbildēja, ka piemājas dārzs ir jāsadala četrās daļās: katram dzīvoklim sava daļa. Ieteica man mēģināt ar kaimiņu sarunāt un sadalīt. Tā kā ar tiem cilvēkiem vienoties nevaru, es nezinu, ko darīt tālāk. Esmu īpašnieks pusei mājas, bet man pa logu jānoskatās, kā īrnieki ir pievākuši manu dārza daļu. Pie kā man vērsties?

A
atbild:
10. jūnijā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Problēmas izklāstā trūkst juridiski nozīmīgu apstākļu izklāsta, arī par to, vai dzīvojamā māja ir sadalīta dzīvokļu īpašumos un vai jautājuma autors ieguva dzīvokļus kā dzīvokļu īpašumus vai ieguva tikai kopīpašuma (nekustamā īpašuma) domājamās daļas. Trūkst informācijas arī par to, vai dzīvokļa īrniekam ar pašvaldību ir noslēgts zemes nomas līgums.

Jautājumi, kas attiecas uz nelikumīgu celtniecību, ir risināmi attiecīgās pašvaldības būvvaldē.

Ja visiem iedzīvotājiem (dzīvokļu īpašniekiem un īrniekam) ir tiesības uz zemes (dārza) lietošanu un ja dalībnieki par to nevar vienoties, jāvēršas tiesā ar attiecīgu prasību.

Autoram būtu nepieciešams vērsties pie advokāta, lai atrastu problēmas risinājumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas