E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20338
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
24
24

Vai doties priekšlaicīgā pensijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2020
Līvija

Labdien! Man jūlijā būs 62 gadi. Mana darbavieta tiek likvidēta. Vai man iet priekšlaicīgā pensijā?

A
atbild:
15. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tik nopietnu lēmumu var pieņemt tikai pats cilvēks. Tas ir atkarīgs ne tikai no situācijas, kādā jūs atrodaties: jāapzinās arī finansiālās sekas.

Lai pieņemtu lēmumu par priekšlaicīgu pensionēšanos, ir jāzina un jāsaprot, kāda pensija būs, kad pieprasīsiet to priekšlaicīgi, un kāda tā varētu būt, ja dosities pensijā, kad sasniegsit pensijas vecumu. Jo pensijas apmēru ietekmē arī tas, kādā vecumā piešķirta pensijā: jo vēlāk, jo tas ir izdevīgāk. To ietekmē pensijas aprēķina formulā iekļautais koeficients G – laika posms (gados), par kuru no pensijas piešķiršanas gada tiek plānota vecuma pensijas izmaksa.

Ja pensiju pieprasīsiet priekšlaicīgi, tādā apmērā to saņemsiet arī tad, kad pienāks likumā noteiktais pilnais pensijas vecums.

Ja strādājat legāli, darba devējs ir maksājis nodokļus, ir bijusi apdrošināšana bezdarbam, varat reģistrēties bezdarbnieka statusā (Nodarbinātības valsts aģentūrā) un pieprasīt bezdarbnieka pabalstu (Valsts sociālās apdroīnāšanas aģentūrā). Pabalstu maksā 8 mēnešus, un tā saņemšanas laikā bezdarbnieks tiek apdrošināts pensijai. Sociālās iemaksas veic valsts, un šis periods veido, tātad papildina, apdrošināšanas stāžu pensijai.

Ja izvēlēsities priekšlaicīgo pensiju, tiesību uz bezdarbnieka pabalstu vairs nebūs. Vēl jāpiebilst, ka priekšlaicīgo pensiju varat pieprasīt jebkurā laikā, kamēr nav sasniegts pilnais pensijas vecums.

Gatavojoties pensijai, jākonsultējas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā.

Labs saturs
24
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas