E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20324
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Likumisko procentu aprēķins

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2020
Gundars

Labdien! Sakarā ar pandēmiju manas parādsaistības tika cedētas, parādu piedzinēji prasa pamatparādu, nokavējuma procentus, piedziņas izdevumus un “likumiskos 6% gadā”. Parādu piedzinējiem tika cedētas divas lietas, bet šobrīd spēju maksāt piedzinējiem tikai vienu lietu. Taču otrā lietā summa aug ātrāk, nekā to spēšu atmaksāt. Nokavējuma procenti ir 100% no parāda summas (350 eiro + 350 nokavējuma %), kā arī 17 eiro piedziņas izmaksas. Skatos, e-pastā šī summa turpina nemitīgi augt, šīs saistības ceru nomaksāt pēc tam, kad būs nomaksāta pirmā lieta. Tad jau parādsaistības var vilkties mūžīgi: ja parādam, kurš ir izaudzis divas reizes lielāks, vēl sāk klāt rēķināt 6% gadā. Vai šiem procentiem ir kāds limits?

A
atbild:
29. jūnijā, 2020

Likumisko procentu apmēru un aprēķināšanas kārtību nosaka Civillikuma ceturtās daļas “Saistību tiesības” 1765. pants. T. i., “procentu apmērs cieši jānosaka aktā vai darījumā. Ja tas nav darīts, kā arī tajā gadījumā, ja likums nosaka aprēķināt likumiskos procentus, tas ir, seši procenti no simta gadā”. Tas nozīmē, ka likumisko procentu aprēķins tiek uzsākts līdzās ar saistību izpildes kavējuma brīdi un beidzas ar saistību pilnīgu izpildi (parāda dzēšanu).

Savukārt procenti aprēķināmi tikai no paša kapitāla. Bet, ja noliktajā termiņā nesamaksā procentus vismaz par gadu, tad pēc kreditora pieprasījuma par viņam pienākošos procentu summu aprēķina likumiskos procentus par minēto termiņu.

Tādējādi aprēķināt procentus no procentiem (kas nav samaksāti iepriekšejā gadā) var tikai tad, ja kreditors ir pieteicis šādu prasījumu (procentu kapitalizācija).

Kā jau tas tika norādīts iepriekš, 6% ir gada likme, ko nosaka likums, un šādi procenti ir aprēķināmi līdz parāda samaksai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas