E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20271
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Pienākums maksāt uzturlīdzekļus ir tam vecākam, ar kuru bērns nedzīvo

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2020
Viktors

Dzīvoju ar sievu šķirti (laulība nav šķirta), sakarā ar tiesas spriedumu par saskarsmi bērni aptuveni pusi laika pavadā ar mani un pusi ar sievu. Maksāju sievai uzturlīdzekļus minimālajā apmērā (spriedumu vai lēmumu par uzturlīdzekļu maksājumu nav). Pēc loģikas man būtu jāmaksā sievai uzturlīdzekļi nepilnā apmērā, proporcionāli laikam, ko bērni pavada pie viņas, tas ir, pusi no obligāta minimuma. Man nav žēl maksāt uzturlīdzekļus, bet pēc dzīvokļa kredīta, rēķinu un uzturlīdzekļu nomaksas man paliek 50 eiro, ar kuriem man un bērniem jādzīvo mēnesis. Rakstīju uz UGF, viņi negrib iedziļināties manā situācijā un uzņemties atbildību, viņi tikai nokopē Civillikuma pantu, kurā teikts, ka vecākiem ir pienākums rūpēties par bērniem. Viņu skatījumā tas, ka bērni pusi laika dzīvo pie manis, neskaitās kopdzīve un aprūpe. Es taču viņus baroju, pērku viņiem drēbes utt. Ka pareizi rīkoties, lai pierādītu, ka laiks, kad bērni dzīvo pie manis, ir aprūpe? Kādas ir izredzes, statistika šajās lietās? Paldies!

A
atbild:
16. jūnijā, 2020

No situācijas apraksta pirmām kārtām ir jāsaprot, kurš no jums īsteno ikdienas aprūpi un uzraudzību pār bērnu un kuram no vecākiem ir noteiktas saskarsmes tiesības. Ņemot vērā to, ka jūs maksājat uzturlīdzekļus, var prezumēt, ka bērna māte īsteno ikdienas aprūpi un uzraudzību.

Taču, lai situācija būtu skaidra, jāizlasa spriedums par saskarsmes tiesību kārtību ar jūsu kopīgu bērnu.

Civillikuma 178. panta pirmā un otrā daļa nosaka: “Kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi. Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.”

Savukārt Civillikuma 181. panta pirmā un otrā daļa nosaka: “Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.”

Attiecīgi, par spīti tam, ka saskarsmes tiesību kārtība jums un jūsu sievai ar bērnu ir noteikta apmēram vienādās daļās, tam vecākam, kam nav noteikta ikdienas aprūpe un uzraudzība, jāmaksā uzturlīdzekļi, par spīti tam, ka ar bērnu tiek pavadīts tikpat daudz laika.

Tas, ka vecāks, ar kuru bērns nedzīvo pastāvīgi, apgādā bērnu un uztur to, ir vērtējams kā ikviena vecāka pienākums, to arī paredz Civillikuma 179. pantā noteiktais.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas