E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20250
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Personas datu apstrāde sociālajos tīklos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2020
Kristaps

Vai tādu Latvijas sociālo tīklu kā draugiem.lvotrapuse.lv u. c. darbinieki drīkst lasīt un lejupielādēt manas vēstules? Vai dzēstas vēstules un dzēsts profils pēc likuma drīkst atrasties viņu serveros uz nenoteiktu laiku?

A
atbild:
08. jūnijā, 2020

Sociālo tīklu administratoru tiesības attiecībā uz tā lietotāju profilu dzēšanu un datu apstrādi (arī lejupielādi, nolasīšanu u. c.) ir paskaidrotas attiecīgo portālu lietošanas noteikumos (piemēram, draugiem.lv un otrapuse.lv). Līdz ar to portāla administrācija var liegt pieeju profilam un/vai iespēju izveidot jaunu profilu, ja iepriekš tika konstatēti noteikumu vai normatīvo aktu pārkāpumi no lietotāja puses.

Lai noskaidrotu, vai jūsu personas datu apstrāde tiek veikta atbilstoši likumam, aicinām jūs iepazīties ar attiecīgo portālu privātuma politiku. Portāla otrapuse.lv privātuma politikas sadaļā “Kad dati tiek dzēsti” ir noteikts: “Saņemot lietotāja lūgumu dzēst personīgos datus, tie tiek dzēsti 2 nedēļu laikā kopš pieprasījuma brīža. Ja profils no portāla tiek dzēsts, dati nebūs pieejami citiem lietotājiem, tomēr portāla sistēmā dati saglabājas līdz 3 menešiem kopš dzēšanās brīža. Dzēsta profila dati var tikt apstrādāti, ja to pieprasa tiesībsargājošas instances. Dzēšot profilu, neliela daļa datu var saglabāties datubāzē, lai nodrošinātu kvalitatīvu portāla darbību. Lietotājam ir tiesības pieprasīt informāciju par visiem saviem personīgajiem datiem, kas glabājas portāla datubāzē. Ja lietotāja profils netiek izmantots vairāk nekā 1 gadu, tas tiek automātiski dzēsts.

Tātad portāls otrapuse.lv saskaņā ar privātuma politiku uzglabā savos serveros jūsu personas datus nevis nenoteiktu laiku, bet gan vēl 3 mēnešus pēc Jūsu profila dzēšanas.

Kā tas izriet no Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 (turpmāk – regula) 5. panta, katra pārziņa pienākums ir apstrādāt Jūsu personas datus ar noteiktu mērķi un uz noteikta tiesiska pamata (regulas 6. pants). Apstrādāt (arī uzglabāt) jūsu profila datus (pēc profila dzēšanas) nenoteiktu laiku nav tiesiski. Savukārt portāla darbinieku tiesības lasīt un lejupielādēt jūsu vēstules ir realizējamas ciešā saskaņā ar regulas 5. un 6. pantu, t. i., ja pastāv datu apstrādes mērķis un tiesiskais pamats. Šāda situācija būtu pieļaujama, ja par jūsu saraksti ar citiem portāla dalībniekiem tiek saņemta kāda sūdzība saistībā ar normatīvo aktu pārkāpumu un portāla pienākums ir nodrošināt normatīvo aktu izpildi un citu portala dalībnieku tiesību aizsardzību (t. i., pārbaudīt sūdzības pamatotību). Katrā ziņā iejaukšanās jūsu personīgajā sarakstē (tās lasīšana un sarakstes saglabāšana) ir vērtējama kritiski, t. i., šāda rīcība ir attaisnojama, ja tā ir likumīga un nav cita veida, kā nodrošināt datu apstrādes mērķa sasniegšanu.

 

 

 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas