E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20197
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Dzīvojamās telpas īres līguma attiecības īpašnieka maiņas gadījumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2020
Aiva

Labdien! Māja, kurā izīrēju dzīvokli, tika pārdota pirms pāris mēnešiem. Tika noslēgts jauns līgums ar jauno īpašnieku. Plānoju izvākties šī mēneša beigās: tas ir saskaņots ar īpašnieku. Šajā dzīvokli esmu dzīvojusi ilgi un ieguldījusi daudz naudas remontā (par saviem līdzekļiem ievilkusi kanalizāciju, iegādājusies dušu, tualetes podu, boileri, nomainījusi logus u. c.), izvākšanās laikā plānoju dušu, tualetes podu un boileri atdot radiniekiem, taču mājas īpašnieks apgalvo, ka es nedrīkstu tos ņemt. Vai mājas īpašniekam ir tiesības paturēt šīs lietas?

A
atbild:
30. jūnijā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Tas atkarīgs no tā, kāds bija dzīvokļa stāvoklis, kad tajā ievācāties, un kādi ir iepriekšējā un jaunā īres līguma nosacījumi.

Ja ievācāties tukšās telpās, tad, vismaz nepastāvot īpašām norunām, neredzu pamatu, kāpēc jums būtu jāatstāj šīs telpas ar visiem ierīkotajiem labumiem. Pretēji iepriekš minētajam, ja dzīvoklis ir bijis iekārtots, tad ar dzīvokļa īpašnieku jau remonta veikšanas brīdī būtu īpaši jāvienojas par to, ka vēlaties veikt remonta darbus un kādas ir šādā veidā veiktā ieguldījuma sekas. Jaunajam īpašniekam ir saistošas norunas ar iepriekšējo īpašnieku.

Ņemot vērā, ka tās ir privāttiesiskas attiecības, īpašnieka un īrnieka savstarpējās attiecības ir pakļautas vienošanās brīvībai tiktāl, ciktāl noslēgtās vienošanās nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem. Līdz ar to uzminēt jūsu iespējamās vienošanās neviens, neiepazīstoties ar noslēgtajiem līgumiem, nevar.

Jaunajam īpašniekam bija saistošs arī vecais īres līgums, un jums nebija pienākuma noslēgt jaunu īres līgumu, kā to nosaka likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 8. pants. Savukārt jauna īres līguma noslēgšana nevar būt par pamatu tam, lai jūs atdotu jaunajam dzīvokļa īpašniekam visas savas lietas, jo tad faktiski šis īres līgums ir arī līgums, ar kuru veicat dāvinājumu.

Rekomendēju ar abu īres līguma eksemplāriem vērsties pēc juridiskās palīdzības.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas