E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20177
Lasīšanai: 2 minūtes

Maternitātes pabalsts, ja darba attiecības izbeigtas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2020
Evelīna

Labdien! Vai var saņemt maternitātes pabalstu, ja es esmu aizgājusi no darba vienu mēnesi pirms dekrēta?

A
atbild:
21. maijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūs neesat sniegusi informāciju, kad ir izbeigtas darba attiecības. No 2020. gada 1. janvāra tiesības uz maternitātes pabalstu ir arī sievietēm, kuras zaudējušas darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma.

No 2020. gada 1. septembra tiesības uz maternitātes pabalstu ir personām, par kurām Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas maternitātes apdrošināšanai:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena) vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Apdrošināšanas gadījumiem, kuri iestājas 01.09.2020. vai vēlāk, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, primāri nosaka, vai obligātās iemaksas par personu ir veiktas noteiktajā laika periodā.

Tā kā informāciju par izsniegtajām darbnespējas lapām B Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) elektroniski saņem no e-veselības sistēmas, pieprasot pabalstu, ir jāiesniedz tikai iesniegums pabalsta piešķiršanai.

Lai saņemtu pabalstu, iesniegums ir obligāts, jo VSAA informāciju par elektroniskajām darbnespējas lapām B var iegūt no e-veselības sistēmas tikai tad, kad ir saņemts personas iesniegums pabalsta piešķiršanai.

Tā kā maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā divās daļās, pirms un pēc dzemdībām, iesniegums ir jāiesniedz, pieprasot katru pabalsta daļu.

Visērtāk to izdarīt, aizpildot e-iesniegumu vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas