E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20171
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ja vecāks neatzīst paternitāti, to nosaka tiesas ceļā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2020
Marina

Labdien! Manai meitai ir 17 gadi. Dzimšanas apliecībā ierakstīta tikai māte. Tēvs bērnu no dzimšanas neatzīst par savu. Vēlētos uztaisīt DNS analīzi, lai beidzot varētu pieprasīt uzturlīdzekļus. No bērna dzimšanas nav palīdzējis finansiāli. 17 gadus neesmu neko prasījusi no tēva, bet, parunājot ar meitu un rūpējoties par viņas nākotni (izglītību), vēlamies pieprasīt uzturlīdzekļus un DNS analīzi. Kā mēs varam to izdarīt? Kā vispār šis process notiek? Ar ko sākt?

A
atbild:
19. maijā, 2020

Labdien!

No situācijas apstākļiem var spriest, ka meitas bioloģiskais tēvs sevi par tēvu neatzīst un vienošanās ceļā paternitātes atzīšana nav iespējama.

Lai veiktu DNS analīzi un pierādītu, ka tieši minētā persona ir Jūsu meitas bioloģiskais tēvs, Jums jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par paternitātes atzīšanu. Jūsu meita, sasniedzot pilngadību, arī pati var iesniegt šādu prasības pieteikumu. To paredz Civillikuma 155. pants, kas nosaka: “Prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu.”

Prasībās par paternitātes atzīšanu tiesa izvērtē jebkurus pierādījumus par paternitātes fakta noteikšanu, arī DNS testa rezultātus. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 249.1 pantu Jūs varat lūgt tiesu noteikt ekspertīzi (DNS testu), lai noskaidrotu bērna bioloģisko izcelšanos. Ja meitas bioloģiskais tēvs izvairīsies no ekspertīzes, tiesa var pieņemt lēmumu par piespiedu nogādāšanu ekspertīzes veikšanai.

Iesniegt prasības pieteikumu Jūs varat pēc savas deklarētās dzīvesvietas adreses.

Ja tiesa apmierina prasību par paternitātes atzīšanu, Jūsu meitas dzimšanas apliecībā tiks pievienots ieraksts par bērna bioloģisko tēvu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas