E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20170
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Atsevišķais īpašums un kopīpašums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2020
Daina

Situācija: attīstītājs no daudzdzīvokļu mājas pagrabstāva telpām ir nodalījis atsevišķu telpas daļu un izveidojis autostāvvietu, kuru reģistrējis zemesgrāmatā kā atsevišķu īpašumu: nedzīvojamo telpu. Autostāvvietā ir vairāk vietu nekā dzīvokļu skaits, stāvvietas domājamās daļas tiek pārdotas, un kopīpašnieki ir gan dzīvokļu īpašnieki, gan pats attīstītājs. Visus izdevumus, kas saistīti ar stāvvietas telpas un iekārtu remontu un elektrības apmaksu (elektrības patēriņš ir liels, deg apgaismojums, daļa 24 stundas diennaktī, apsildāmā izbrauktuve ziemā, paceļamie vārti, sensori u. c.), apmaksā dzīvokļu īpašnieki. Attīstītājs par savām stāvvietām nemaksā uzturēšanas izdevumus ne centa. Jo īpašums ir atdalīts pēc m2, bet nav atdalīts elektrotīkls no pārējā kopīpašuma. Dzīvojamai mājai ir 2 reģistrēti kopīpašumi, kuriem ir dažādi kopīpašnieki. Vai attīstītājs bija tiesīgs reģistrēt zemesgrāmatā atdalītu īpašumu nedzīvojamo telpu – autostāvvietu –, ja šai telpai elektrotīkls nav atdalīts no pārējā mājas kopīpašuma elektrotīkla? Paldies!

A
atbild:
27. maijā, 2020

Ja autostāvvieta ir reģistrēta zemesgrāmatā kā atsevišķais īpašums Dzīvokļa īpašuma likuma 3. panta 1. daļas izpratnē, tad izdevumus, kas saistīti ar atsevišķā īpašuma uzturēšanu (arī telpas un iekārtu remontu, elektrības apmaksu u. c.), maksā atsevišķā īpašuma īpašnieki.

Savukārt saskaņā ar minētā likuma 13. pantu “dzīvokļa īpašnieks atbilstoši viņa dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram sedz uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos izdevumus obligāti veicamo dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai, kā arī dzīvokļu īpašnieku kopības noteikto atlīdzību pārvaldniekam par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, ja tāda paredzēta dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā”.

Ja attīstītājs ir minētās autostāvvietas (arī domājamo daļu) īpašnieks (saskaņā ar ierakstu zemesgrāmatā), tad uz viņu gulstas tie paši pienākumi īpašuma uzturēšanā un apsaimniekošanā kā jebkuram citam īpašniekam.

Ja koplietošanas īpašumam (pagrabstāvs) tika mainīts tiesiskais statuss (izveidots atsevišķais īpašums), tad tas varēja notikt uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata (Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta izpratnē).

Izveidojot atsevišķi īpašumu, tā īpašniekam bija pienākums nodrošināt atsevišķu izlietojamo pakalpojumu uzskaites un apmaksas kārtību (t. i., atsevišķu elektroenerģijas uzskaites ietaisi, ūdens un kanalizācijas pieslēgumu un uzskaiti u. c.).

Šīs darbības (patērējamo resursu uzskaites ierīkošana) īpašniekam bija jāveic uzreiz pēc atsevišķā īpašuma reģistrācijas zemesgrāmatā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas