E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20059
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Vai izmeklētājs var atteikties informēt cietušo

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2020
Olegs

Vai izmeklētājs var atteikties informēt cietušo par to, vai viņa pieteikumi pierādījumu kopuma pietiekamības nodrošināšanai pēc apmierināšanas jau tika izpildīti? Ja var, uz kāda tiesiska pamata?

A
atbild:
08. jūnijā, 2020
Tieslietu ministrija
Lana Mauliņa, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Kriminālprocesa likuma (KPL) 335. panta otrā daļa nosaka nepieciešamību paziņot pieteikuma iesniedzējam par kriminālprocesā iesniegta pieteikuma apmierināšanu un nodrošināt tā izpildi. Paziņojumu par pieteikuma apmierināšanu var noformēt rakstveidā, nosūtot to iesniedzējam, vai arī nodrošināt iespēju ar to iepazīties.

Informēšanu par iesniegtā pieteikuma izpildi minētā likuma norma neparedz.

Atbilstoši KPL 375. panta pirmajai daļai pieteikuma izpilde ir atzīstama par izmeklēšanas noslēpumu. Proti, kriminālprocesa laikā krimināllietā esošie materiāli ir izmeklēšanas noslēpums un ar tiem drīkst iepazīties amatpersonas, kuras veic kriminālprocesu, kā arī personas, kurām minētās amatpersonas attiecīgos materiālus uzrāda šajā likumā paredzētajā kārtībā. Ņemot vērā, ka pirmstiesas procesa laikā atbilstoši KPL 97., 97.1 un 98. pantam cietušajam nav paredzētas tiesības tikt informētam par iesniegtā pieteikuma izpildi saistībā ar pierādījumu kopuma pietiekamību, izmeklētājs var atteikties sniegt šādu informāciju atbilstoši KPL 375. Pantā nostiprinātajam izmeklēšanas noslēpuma principam.

Papildus norādāms, ka saskaņā ar KPL 98. panta pirmo daļu cietušais ir tiesīgs iepazīties ar lēmumu par ekspertīzes noteikšanu pirms tā nodošanas izpildei un iesniegt pieteikumu par tā grozīšanu, ja ekspertīze tiek izdarīta pēc viņa paša pieteikuma, vai pieteikt izmeklēšanas tiesnesim lūgumu iepazīstināt viņu ar speciālo izmeklēšanas darbību materiāliem, kuri netiek pievienoti krimināllietai (pirmdokumentiem). Tāpat atbilstoši minētā panta 1.1 daļai cietušajam kriminālprocesā par noziedzīgu nodarījumu, kas saistīts ar vardarbību vai vērsts pret dzimumneaizskaramību vai tikumību, ir tiesības pieteikt procesa virzītājam lūgumu informēt viņu par kriminālprocesa virzību daļā par to noziedzīgo nodarījumu, ar kuru viņam nodarīts kaitējums. Savukārt pēc pirmstiesas kriminālprocesa pabeigšanas cietušajam ir tiesības saņemt tās tiesai nododamās krimināllietas materiālu kopijas, kuras tieši attiecas uz noziedzīgu nodarījumu, ar kuru viņam nodarīts kaitējums, ja tās nav izsniegtas agrāk, vai ar prokurora piekrišanu iepazīties ar šiem krimināllietas materiāliem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas