E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19961
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Lēmumā noteikto termiņu par invaliditāti pagarina automātiski

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2020
Zita

Labdien! Kā īsti ir ar to automātisko invaliditātes pagarināšanu ārkārtas situācijās laikā? Šodien man beidzās noteiktais invaliditātes termiņš, nekas automātiski, protams, pagarināts nav. Portālā latvija.lv arī nedarbojas sadaļa “Mani dati VDEĀVK”, kas nav nekāds pārsteigums. Kuram automātiski pagarina invaliditāti (un vai vispār pagarina)? Kāpēc vispār jāpieņem izmaiņas likumā, ja tās dzīvē tāpat nedarbojas? Labi, es nenomiršu badā arī bez tās 80 eiro invaliditātes pensijas, bet sajūta ir pretīga. Paldies par neko, valsts!

A
atbild:
07. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Grozījums Invaliditātes likumā paredz, ka visām personām, kurām ārkārtējās situācijas laikā (no 2020. gada 12. marta) vai triju mēnešu laikā pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas beigsies noteiktais invaliditātes termiņš un kuras nebūs iesniegušas dokumentus invaliditātes ekspertīzei, invaliditātes termiņš automātiski tiks pagarināts uz sešiem mēnešiem, saglabājot iepriekš noteikto invaliditātes grupu un atzinumus, ja tādi bijuši izsniegti, kā arī visas sociālās garantijas (pensijas/pabalsti). 

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) iepriekš izdotā lēmuma darbības termiņš tiek pagarināts automātiski.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra informāciju par invaliditāti saņem elektroniskā veidā no VDEĀVK. Un attiecīgi arī invaliditātes pensijas vai pabalsta maksājumu cilvēkam VSAA veic atbilstoši sniegtajai informācijai.

Neesat norādījusi, vai tagad, ārkārtējās situācijas laikā, Jums ir ierobežotas kādas tiesības, kas ir paredzētas cilvēkam ar invaliditāti. Vai neeesat saņēmusi pensiju vai pabalstu? Kuras izmaiņas likumā, kā Jūs rakstāt, “dzīvē nedarbojas”?

Ar VDEĀVK var sazināties gan elektroniski, gan telefoniski: var uzdot jautājumu komisijas interneta vietnes sadaļā “Uzdot jautājumu”, sūtot uz elektroniskā pasta adresi vdeavk@vdeavk.gov.lv vai izmantojot e-pakalpojumu “E-iesniegums iestādei”; kā arī zvanīt uz  komisijas bezmaksas informatīvo tālruni 80205009.

Automātiski netiek pagarināts invaliditātes apliecības derīguma termiņš. Personām, kurām automātiski pagarināts invaliditātes lēmuma termiņš, apliecība ar pagarināto termiņu tiks izsniegta tikai pēc personas pieprasījuma. Ja ir nepieciešams saņemt invaliditātes apliecību ar pagarināto termiņu, jāvēršas VDEĀVK ar pieprasījumu izsniegt invaliditātes apliecību. Pieprasījumu brīvā formā VDEĀVK var iesniegt:

  1. pa pastu, pievienojot klāt atbilstoša formāta fotogrāfiju. Fotogrāfiju var atsūtīt arī uz VDEĀVK e-pasta adresi, par to iepriekš informējot attiecīgo nodaļu. VDEĀVK nodaļu e-pasta adreses atradīsiet tīmekļa vietnē: http://www.vdeavk.gov.lv/kontakti/;
  2. elektroniski, izmantojot e-pakalpojumu latvija.lv. Atbilstoša formāta fotogrāfiju pievieno elektroniskā formātā;
  3. ar drošu elektronisku parakstu, nosūtot uz e-pastu vdeavk@vdeavk.gov.lv. Atbilstoša formāta fotogrāfiju pievieno pielikumā.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas