E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19946
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kāpēc, iegūstot bezdarbnieka statusu no jauna, netiek piešķirts pabalsts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2020
Iveta

Labdien! 17. maijā ieguvu bezdarbnieka statusu un man piešķīra bezdarbnieka pabalstu. 27. janvārī sāku strādāt, bet 20. martā nepagarināja darba līgumu. 26. martā no jauna ieguvu bezdarbnieka statusu, taču man atteica pabalstu. Vai man nepienākas pabalsts vēl 20 dienas no tiem 9 mēnešiem?

A
atbild:
22. aprīlī, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dzidra Vanaga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja bezdarbnieka statuss, kas tika piešķirts 17.05.2019., stājoties darba attiecībās 27.01.2020., tika zaudēts un iegūts no jauna 26.03.2020., tad persona tiesības uz jaunu bezdarbnieka pabalstu neieguva, jo netika izpildītas bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai noteiktās kvalifikācijas prasības. Proti, pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas 26.03.2020. sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam nav veiktas 12 mēnešus (likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 5. panta pirmā daļa), jo bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā persona nav apdrošināta bezdarba gadījumam, bet tikai pensijai. 

Ja personai, stājoties darba attiecībās 27.01.2020., būtu bijis noslēgts terminētais darba līgums uz laiku līdz diviem mēnešiem un viņa par to būtu paziņojusi Nodarbinātības valsts aģentūrai, tad bezdarbnieka statuss netiktu zaudēts un VSAA līdz īslaicīgā darba perioda beigām apturētu bezdarbnieka pabalsta izmaksu. Beidzoties īslaicīgā darba periodam, VSAA turpinātu bezdarbnieka pabalsta izmaksu līdz laikam, kad kopējais pabalsta izmaksas periods sasniegtu 9 mēnešus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas