E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19937
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja laulība šķirta Kiprā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2020
Kārlis

Labdien! Pirms apmēram 15 gadiem Kiprā tika noslēgta laulība, pēc visai neilga laika (dažādu iemeslu dēļ) vajadzēja atgriezties Latvijā. Sieva, kas nav ES pilsone, palika tur. Pēc apmēram pusgada prombūtnes laulība tika šķirta bez manas klātbūtnes, un man tika atsūtīti dokumenti par šķiršanos. Dokumenti šo daudzo gadu laikā ir nozuduši, bet uzzināju, ka Latvijas datos uzrādās, ka esmu precējies un neesmu šķīries. Kā šādā gadījumā vislabāk rīkoties? Kāds ir ātrākais un iespējami lētākais variants? Ar bijušo sievu nekādu sakaru nav jau vairāk nekā desmit gadus, mēģināju atrast viņu sociālajos tīklos, bet neveiksmīgi. Arī laulības apliecība ir pie viņas.

A
atbild:
14. maijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likuma 15. pantu un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 131 “Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtība” (turpmāk tekstā – MK noteikumi) Latvijas pilsoņa pienākums ir paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) par izmaiņām Iedzīvotāju reģistrā iekļautajās ziņās par sevi, saviem nepilngadīgajiem bērniem un personām, kuras atrodas tās aizgādnībā vai aizbildnībā, kas izdarītas ārvalsts institūcijās (piemēram, par laulības noslēgšanu, laulības šķiršanu, vārda vai uzvārda maiņu, bērna dzimšanu u. tml.).

Ziņas sniedzamas 30 dienu laikā pēc Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamo ziņu maiņas vai pēc tam, kad attiecīgās ziņas personai kļuvušas zināmas.

Jums jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā vai Latvijas vēstniecībā Grieķijā jāiesniedz šādi dokumenti:

  • iesniegums ar lūgumu aktualizēt reģistrā ziņas par laulības šķiršanu;
  • personu apliecinošs dokuments (pase, personas apliecība);
  • dokuments, kas apliecina Grieķijas institūcijā reģistrēto laulības šķiršanas faktu.

Saskaņā ar MK noteikumu 34. punktu persona, kuras laulība ārvalstī šķirta vai atzīta par neesošu, iesniedz PMLP iesniegumu (paraugs atrodams MK noteikumu 27. pielikumā) ar lūgumu aktualizēt reģistrā ziņas par laulības šķiršanu vai atzīšanu par neesošu un iesniegumā norāda uzvārdu pēc laulības šķiršanas vai atzīšanas par neesošu, ja iesniegumam pievienotajā laulības šķiršanu vai atzīšanu par neesošu apliecinošajā dokumentā nav norādīts personas uzvārds pēc laulības šķiršanas vai atzīšanas par neesošu.

Ja Jums ir jautājumi, informāciju varat iegūt PMLP, rakstot uz e-pastu pskn@pmlp.gov.lv vai arī darba dienās zvanot pa tālruni +371 67209400, kā arī Latvijas vēstniecībā Grieķijā, rakstot uz e-pastu embassy@greece.mfa.gov.lv.

Tā kā no jautājuma var secināt, ka Jums nav dokumenta (ir nozaudēts), kas apliecina Grieķijas institūcijā reģistrēto laulības šķiršanas faktu, Jums sākumā jāvēršas attiecīgajā Kipras kompetentajā iestādē ar rakstveida lūgumu (iesniegumu) nosūtīt Jums pa pastu laulības šķiršanas dokumentu. Lai iegūtu detalizētāku informāciju par dokumentu izprasīšanu no ārvalstīm, jāsazinās ar tuvāko diplomātisko pārstāvniecību ārvalstīs (Jūsu gadījumā ar Latvijas vēstniecību Grieķijā – kontaktinformācija norādīta iepriekš).

Vienlaikus iesakām noskaidrot, vai Grieķijas institūcijas izsniegtajam dokumentam nepieciešams tulkojums latviešu valodā un vai tam jābūt legalizētam normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas