E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19763
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Attālinātais darbs un personas datu apstrāde

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2020
Sintija

Ja darbavieta vēlas, lai darbinieks uzsāk attālinātās konsultācijas/nodarbības ar videozvana starpniecību, vai darbavietai nebūtu jāpasargā darbinieks, liekot, piemēram, vecākiem parakstīt dokumentu, kas apliecinātu, ka viņi neierakstīs nodarbību un tālāk to nekur nepublicēs?

A
atbild:
15. aprīlī, 2020

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 (VDAR) un Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti. Ņemot vērā jautājumu, Jūs pildāt darba devēja rīkojumu veikt attālināto darbu, izmantojot videozvanus (tādējādi izpildāt darba līguma nosacījumus).

Jūsu darba devējam ir pienākums nodrošināt Jums drošus šāda darba izpildes līdzekļus un veidus (piemēram, drošs tīmekļa pieslēgums, programmatūra u. c.). Darba devēja pienākumos ietilpst arī aizsargāt Jūsu personas datus (Jūsu sejas attēlu, balss ierakstu u. c.) no prettiesiskas trešo personu apstrādes (piekļuve, ierakstīšana, pārsūtīšana, izplatīšana u. c.).

Tādējādi attiecības, kas izveidojas starp Jūsu darba devēju un konsultāciju saņēmēju, reglamentē pušu starpā noslēgts līgums vai cits tiesību (normatīvais) akts. Ja šāda datu apmaiņa ir reglamentēta ar līgumu, tad šajā līgumā ir jābūt noteiktām datu (informācijas) izmantošanas tiesībām un atbildībai par prettiesisku to izmantošanu.

Savukārt, ja šāda nepieciešamība izriet no normatīvā akta, tad datu saņēmējam ir saistoša VDAR un tajā noteiktie ierobežojumi. T. i., ja datu saņēmējs patstāvīgi bez tiesiska pamata veic datu apstrādi (ierakstīšana, izplatīšana u. c.), tad minētā persona kļūst par patstāvīgu datu apstrādes pārzini un uzņemas atbildību saskaņā ar VDAR noteiktajām normām.

Atgādinām, ka datu apstrāde saskaņā ar VDAR ir pieļaujama, ja attiecīgajai apstrādei ir noteikts mērķis (tiek izpildīti VDAR 5. panta nosacījumi) un ir tiesiskais pamats (VDAR 6. panta izpratnē), pretējā gadījumā šāda apstrāde ir prettiesiska un Jums par prettiesisku savu personas datu apstrādi ir tiesības iesniegt sūdzību Datu valsts inspekcijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas