E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19733
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Tiesisko darījumu nošķiršana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2020
Elga

Labdien! Iegādājos īpašumu. Nu jau bijušais īpašnieks brīvprātīgi notāra klātbūtnē parakstīja pirkšanas un pārdošanas līgumu. Vai šī persona ir tiesīga no manis pieprasīt, lai es dodu tai uzturu, lai gan nekas tāds pat netika apspriests vai rakstiski apstiprināts un iekļauts pirkšanas un pārdošanas līgumā?

A
atbild:
20. aprīlī, 2020
Olga Lauva
juriste

Šajā gadījumā ir svarīgi nošķirt tiesiskā darījuma saturu. Ja darījumā tika noslēgts pirkuma un pārdevuma līgums, tad atbilstoši Civillikuma 2002. pantam pirkums ir līgums, ar ko viena puse apsola otrai par norunātas naudas summas samaksu atdot zināmu lietu vai tiesību. Pirkuma līgums ir atlīdzības līgums, un tas satur divus pretēji vērstus apsolījumus: dot lietu un pretī dot norunāto naudas summu. Parasti pirkuma un pārdevuma līguma nosacījumi ir vērsti uz mērķi pārdot īpašumu par noteiktu samaksu un nesatur līguma punktus par uztura došanu.

Uztura došana ir cits tiesiska darījuma veids, kas atšķiras no pirkuma un pārdevuma līguma, jo ir vērsts uz mērķi dot uzturu mantas atsavinātājam. Šāda tiesiska darījuma rezultāts ir uztura līguma noslēgšana, ko reglamentē Civillikuma 2096.–2106. pants, kas juridiski dod tiesības mantas atsavinātājam uz līgumā noteiktajiem uztura līdzekļiem līdz pat mūža beigām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas