E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19671
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai CSDD var nodot personas datus parādu piedzinējiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2020
Elīna

Labdien! Cik likumīgi ir tas, ka valsts instance nodod manus datus trešajai personai? Runa ir par CSDD un parādu piedziņas kompāniju, kura vēlas iekasēt sodu par automašīnas novietošanu pie veikala. Vai CSDD kaut ko iegūst šādā procesā (finansiālā ziņā)? Un vai ir vērts vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā par datu nopludināšanu bez manas ziņas?

A
atbild:
19. martā, 2020

Kārtība, kādā CSDD izsniedz datus no “Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistra”, ir reglamentēta Ministru kabineta 2019. gada 30. aprīļa noteikumu Nr. 185 “Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistra noteikumi” 16. punktā. Minētie noteikumi neparedz parādu ārpustiesas pakalpojumu sniedzējiem (parādu piedziņas kompānijām) iegūt fizisko personu datus no minētā reģistra.

Taču apstakļi, ka Jūsu personas dati ir nonākuši parādu ārpustiesas pakalpojumu sniedzēju rīcībā, apriori nenozīmē, ka šie dati ir iegūti (apstrādāti) prettiesiski.

Lai noskaidrotu, kura persona (fiziska vai juridiska) un uz kāda pamata ir vērsusies CSDD ar informācijas pieprasījumu attiecībā uz Jūsu datiem (arī datiem par Jums piederošu transportlīdzekli), Jums ir jāvēršas ar rasktisku iesniegumu CSDD. Saskaņā ar minētā likuma 24. pantu fiziskā persona ir tiesīga ne biežāk kā divas reizes gadā bez maksas rakstiski saņemt CSDD pārziņā esošos datus par sevi.

Savukārt saskaņā ar Fizisko personu datu apstrādes likuma 27. panta 3. daļu datu subjekts (Jūs) var saņemt informāciju par tā datu saņēmējiem vai saņēmēju kategorijām, kam dati ir izpausti pēdējo divu gadu laikā.

Līdz ar to pēc pārziņa (CSDD) atbildes saņemšanas Jūs varēsiet izvērtēt, vai attiecīgie dati tika izsniegti tiesiski vai prettiesiski.

Ja Jūs konstatēsiet, ka Jūsu dati ir apstrādāti (arī izpausti) trešajām personām bez tiesiska pamata, Jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā (uzraudzības iestādē) ar motivētu iesniegumu par personas datu prettiesisku apstrādi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas