E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19658
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
5
5

Vai dzīvokļa īpašniekam ir tiesības pieprasīt šī gada mājas pārskatu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2020
Elīna

Labdien! Man ir jautājums sakarā ar “Namservisu”. Viņi mums kopā ar rēķinu sūta dzīvojamās mājas pārskatu un izdevumus vēl par 2019. gadu. Vai man ir tiesības viņiem pieprasīt jau š. g. pārskatu?

A
atbild:
16. martā, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija
Ģirts Beikmanis, valdes priekšsēdētājs

Dzīvokļa īpašniekam ir tiesības prasīt informāciju par visiem kopīpašumā veiktajiem ieguldījumiem (izdevumiem). Tas nozīmē, ka prasīt, protams, var. Iespējams, tā būs operatīva informācija (darba uzdevumi, rēķini u. c.), līdz ar to nebūs tik pilnīga un strukturēta atskaite.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums noteic, ka pārvaldnieka pienākums ir sniegt dzīvojamās mājas īpašniekam aktuālu, nepārprotamu un pilnīgu informāciju par dzīvojamās mājas īpašniekam saistošajiem normatīvajiem aktiem un no tiem izrietošajām saistībām, par pārvaldnieka saistībām, kas izriet no pārvaldīšanas uzdevuma, kā arī – pēc dzīvojamās mājas īpašnieka pieprasījuma – par jautājumiem, kas attiecas uz pārvaldīšanas uzdevumu.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 15. pants nosaka:

  • ar šajā likumā noteikto pārvaldīšanas darba plānu pārvaldnieks rakstveidā iepazīstina dzīvojamās mājas īpašnieku ne retāk kā reizi gadā;
  • pārvaldnieka pienākums ir vismaz reizi gadā pārvaldīšanas līgumā noteiktajā kārtībā rakstveidā sniegt pārskatu dzīvojamās mājas īpašniekam par šajā likumā noteiktajiem pārvaldnieka veiktajiem pārvaldīšanas uzdevumiem, arī pārskatu par pārvaldniekam nodoto finanšu līdzekļu un mantas izlietošanu.

Pārskatā pārvaldnieks atsevišķi norāda:

  • dzīvojamās mājas īpašnieku kopējo parādu par katru attiecīgo dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu, ja pārvaldnieks organizē maksājumu iekasēšanu no dzīvojamās mājas īpašnieka saskaņā ar šā likuma 17.3 panta otro daļu, kā arī kopējo parādu par citām no pārvaldīšanas līguma izrietošajām saistībām;
  • datus par maksājumu saistību izpildi iepriekšējā gadā, ja maksājumu saistības izriet no pārvaldīšanas līguma.

Ikvienas dzīvojamās mājas īpašnieka pilnvarotās personas pienākums ir sniegt dzīvojamās mājas īpašniekam pārskatu par uzdotā pārvaldīšanas uzdevuma izpildi.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas