E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19637
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai pēc laulības šķiršanas var atgūt dzimto uzvārdu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2020
Jana

Sveiki! Vēlos šķirt otro laulību un pēc šķiršanās atgūt savu dzimto uzvārdu. Vai tas ir iespējams? Kas jādara, lai pēc šķiršanās atgūtu savu dzimto uzvārdu? Kad stājos otrajā laulībā, man bija pirmā vīra uzvārds, nevis dzimtais. Paldies!

A
atbild:
09. aprīlī, 2020
Elīna Kurme
juriste

Ņemot vērā, ka pēc pirmās laulības šķiršanas saglabājāt laulībā iegūto uzvārdu, piemērojams Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmās daļas 5. punkts. Tas noteic, ka uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsone, nepilsone vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieces statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu.

Lai atgūtu dzimto uzvārdu, Jums jebkurā dzimtsarakstu nodaļā ir jāiesniedz rakstveida iesniegums, kurā norādāms uzvārda ieraksta maiņas iemesls. Ja atrodaties ārvalstīs, iesniegums jāiesniedz Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā pārsūtīšanai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentam.

Uzvārda maiņas iesnieguma veidlapas paraugs ir noteikts Ministru kabineta 2009. gada 22. septembra noteikumu Nr. 1079 “Noteikumi par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iesniegumu veidlapu paraugiem” 2. pielikumā. Iesniegums ir jāiesniedz personīgi, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Iesniegumam jāpievieno fotogrāfija (4,5 x 3,5 cm).

Valsts nodeva par vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu atbilstoši Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 9. panta pirmajai daļai ir 71,14 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas