E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19605
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Uz laiku noslēgta darba līguma termiņš grūtniecei

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2020
A.

Labdien! Darbā esmu pieņemta uz cita darbinieka prombūtnes laiku (BKA), bez konkrēta termiņa darba līgumā.
Pēc dažiem mēnešiem man pašai jādodas BKA (pirms tam pirmsdzemdību un pēcdzemdību B lapas). Nav informācijas, vai darbiniece, uz kuras prombūtnes laiku esmu pieņemta, vispār atgriezīsies. Ja atgriezīsies, tad tas notiks laikā, kad es būšu BKA.
Vai darba devējs ir tiesīgs pārtraukt ar mani darba attiecības, kamēr esmu BKA, ņemot vērā faktu, ka atgriezīsies darbinieks, uz kura prombūtnes laiku esmu pieņemta?
Ja ne, tad kādā situācijā būšu, kad beigsies mans BKA?
Vai darba devējam ir pienākums man nodrošināt darbavietu atgriežoties, kā nosaka Darba likuma 156. pants? (Sievietei, kura izmanto grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar sievietei ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.) Paldies!

A
atbild:
23. martā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba līgums, kas noslēgts uz cita darbinieka prombūtnes laiku (visbiežāk tas ir BKA vai slimības laiks), tiek izbeigts, iestājoties atbilstošiem apstākļiem – darbā atgriežas darbinieks, kas tika aizvietots, vai nolīgtais darbs tiek pabeigts. Tādēļ šajos līgumos parasti nenorāda konkrētu datumu, kad darba līgums izbeidzas. Šādi principi atbilst darba tiesības regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajam: Darba likuma 44. pants).

Sievietēm, kam šāda darba līguma darbības laikā iestājas grūtniecība, jāzina, ka likums neuzliek darba devējam pienākumu nodrošināt sievieti ar turpmāku darbu pēc BKA, ja uzņēmumā nav brīvu darbavietu.

Ja darbinieks, ko Jūs aizvietojat, darbā neatgriezīsies, tomēr tajā laikā Jums būs BKA, darba devējs, visticamāk, meklēs citu darbinieku, kas veiks darba pienākumus. Savukārt darba līgums ar Jums tiks izbeigts, līdz darbā atgriezīsies promesošais darbinieks vai darba attiecības uzsāks jaunais darbinieks.

Uz laiku noslēgta darba līguma gadījumā nav piemērojamas Darba likuma 156. pantā noteiktās tiesības, ka darbiniekam, kas izmanto BKA, tiek saglabāts iepriekšējais darbs.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas