E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19587
Lasīšanai: 3 minūtes

Solidāra parāda piedziņa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2020
Artis

Labdien! Parādniekam pienākums maksāt procentus par piespriesto summu līdz sprieduma izpildei ir noteikts Civilprocesa likuma 631. panta pirmajā daļā. Šos procentus aprēķina tiesu izpildītājs, aprēķinot piedzinējam izmaksājamo summu. Tiesu izpildītājam, sagatavojot šo aprēķinu, ir jāņem vērā Civillikuma 1763. pants, kas noteic, ka procentu pieaugums apstājas, kad vēl nesamaksāto procentu daudzums sasniedzis kapitāla lielumu. Parāds tiesu izpildītājam ir apmēram 2000 eiro, un, ja pareizi saprotu, tad procentos viņš nevar prasīt vairāk par 2000 eiro. Pieņemsim, es maksāšu pa 10 eiro 34 gadus, jo vairāk nevaru, un būs samaksāts parāds + procenti? Un kā ir gadījumos, kad tas parāds ir diviem cilvēkiem? Tas ir, man un manai mammai. Vai viņai arī rēķinās procentus 2000 eiro, vai arī rēķinās parādam kopā? Ja es 34 gadu laikā samaksāšu 4000 eiro, vai viņa arī neko nebūs parādā?

A
atbild:
11. maijā, 2020

Labdien! Ņemot vērā jautājumā norādīto informāciju, pilnīgi precīzu atbildi sniegt nav iespējams.

Ļoti iespējams, konkrētajā situācijā runa ir par solidārām parāda saistībām.

Ja tiesas izpildu dokumentā norādīts, ka parāds piedzenams solidāri no trīs kopparādniekiem, tad zvērināts tiesu izpildītājs tiesīgs piedzīt parādu no jebkura šī parādnieka.

Saskaņā ar Civillikuma 1670. pantu solidāra atbildība ir nedalīta vairāku parādnieku civiltiesiskā atbildība, proti, katram kopparādniekiem ir pienākums izpildīt visu uzņemto saistību kopumā. Civillikuma 1686. pantā noteikts, ka solidāra prasījuma gadījumā, vienam parādniekam izpildot visu saistību, saistību izpildījums atbrīvo otru parādnieku no viņa saistības.

Kopparādnieks, kas apmierinājis kreditoru, var prasīt no pārējiem atbilstošu atlīdzību, ja tam nav sevišķu šķēršļu. 

Parādnieka pienākums maksāt procentus par piespriesto summu līdz sprieduma izpildei ir noteikts Civilprocesa likuma 631. panta pirmajā daļā. Šos procentus aprēķina tiesu izpildītājs, aprēķinot piedzinējam izmaksājamo summu.

Tiesu izpildītājam, sagatavojot šo aprēķinu, ir jāņem vērā Civillikuma 1763. pants, kas noteic, ka procentu pieaugums apstājas: kad vēl nesamaksāto procentu daudzums sasniedzis kapitāla lielumu.

Respektīvi, solidāru saistību gadījumā procentu pieaugums ir aprēķināms visiem kopparādniekiem vienlaikus un tas apstājas brīdī, kad kopsummā uz visiem parādniekiem ir sasniedzis kapitāla (pamatsummas) lielumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas