E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19586
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Vai īres līgumu var pārslēgt uz cita ģimenes locekļa vārda

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2020
Sanita

Labdien! Mums kā daudzbērnu ģimenei ir piešķirts pašvaldības dzīvoklis. Dzīvokļa līgums ir noslēgts uz vīra vārda. Vai varu dzīvokļa īres līgumu pārslēgt uz sava vārda? Ja varu, tad kas jādara?

A
atbild:
12. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldība Jūsu ģimenei ir piešķīrusi dzīvokļa īres tiesības. Tas nav Jūsu īpašums, ar kuru varat rīkoties pēc saviem ieskatiem. Dzīvojamās telpas īres līgumu slēdz rakstveidā izīrētājs un īrnieks. Līgumā ar pašvaldību ir noteikti īrnieka pienākumi un atbildība, ko vīrs ir uzņēmies. Līdz ar to jautājumi, kas saistīti ar līguma pārslēgšanu uz cita ģimenes locekļa vārda, ir jākārto ar izīrētāju, tas ir, ar pašvaldību, kas ir dzīvokļa īpašnieks. Tajā arī noskaidrosiet, vai Jūsu konkrētajā gadījumā ir iespējams līgumu pārslēgt, jo šādai iespējai nosacījumi ir paredzēti likumā.

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 13. pantā noteikts, ka “dzīvojamās telpas īres līguma nosacījumus var grozīt, īrniekam un izīrētājam rakstveidā vienojoties”.

Savukārt 14. pantā paredzēts, ka  “īrnieka  nāves  vai  rīcībnespējas  gadījumā,  kā  arī dzīvesvietas maiņas gadījumā pilngadīgs ģimenes loceklis, ja tam piekrīt pārējie pilngadīgie ģimenes locekļi, ir tiesīgs prasīt dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu ar viņu iepriekšējā īrnieka vietā, nemainot iepriekšējā īres līguma nosacījumus”.

Vēl viena iespēja līguma pārslēgšanai ir šajā pantā noteiktais: “pilngadīgs ģimenes loceklis, kurš pilda dzīvojamās telpas īres līgumā noteiktās saistības, ja tam piekrīt pārējie pilngadīgie ģimenes locekļi, ir tiesīgs prasīt dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu ar viņu iepriekšējā īrnieka vietā, nemainot iepriekšējā īres līguma nosacījumus, ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nepilda dzīvojamās telpas īres līgumā noteiktās saistības”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas