E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19563
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Otra laulātā netieša līdzdalība mantas iegūšanā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2020
Edgars

Jautājums par īpašumu dalīšanu laulības šķiršanas laikā. Sieva nav strādājusi, bet bijusi mājās un audzinājusi bērnus. Īpašumus iegādājies esmu es par savu darbā nopelnīto naudu. Esmu arī apgādājis ģimeni ar visu nepieciešamo. Vai šajā gadījumā īpašumi dalās uz pusēm? Pirms laulībām esmu mantojis dzīvokli, kuru pārdevu laulības laikā. Nopirku zemesgabalu un uzcēlu māju par savu darba algu. Ne sieva, ne viņas ģimene finansiāli nepalīdzēja uzcelt māju. Paldies!

A
atbild:
04. jūnijā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Abi jautājumi uzdoti par laulāto mantiskajām attiecībām, precīzāk, par to, kas uzskatāma par kopīgo laulāto mantu un kas nav uzskatāma par atsevišķu mantu.

Skaidrākas atbildes struktūrai vispirms norādu, ka laulāto mantiskajās attiecībās pastāv princips, ka jūs paturat mantu, kas jums piederēja pirms laulībām, kā tas noteikts Civillikuma (turpmāk – CL) 89. panta pirmajā daļā, savukārt CL 91. panta pirmajā punktā šķiršanās gadījumiem uzsvērts, ka šāda manta ir laulātā atsevišķā manta.

CL 89. panta trešais teikums sniedz daļēju atbildi uz otrajā jautājumā norādīto: ja kādas viena laulātā mantiskās vērtības laulības laikā atvieto ar citām, pēdējās ir šā laulātā manta. Pārdodot mantojumā iegūto zemi, tā tiek atvietota ar naudu, bet, nopērkot citu nekustamo īpašumu, nauda tiek atvietota ar šo nekustamo īpašumu, tāpēc šādā veidā iegūts nekustamais īpašums ir Jūsu atsevišķā manta. Vērtības atvietošanai ar citām vērtībām nav jānotiek ar vienu darījumu, Jūs, piemēram, varējāt arī nopirkt zemi, bet daļu naudas ieguldīt mājas celtniecībā.

Visi pārējie jautājumā aprakstītie aspekti saistīti ar laulības laikā nopelnītajiem līdzekļiem. CL 89. panta otrā daļa nosaka: viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Iepriekš citētā CL 90. panta otrās daļas noteikumi ir diezgan vienkārši, atskaitot kritēriju “ar otra laulātā darbības palīdzību” un “abu laulāto līdzekļi” nozīmi. Aprakstītajā gadījumā sieva nav veikusi nekādu mantisku ieguldījumu laulāto kopīgajos līdzekļos, tāpēc vismaz no norādītās informācijas nerodas šaubas, ka šajā gadījumā nekas nav iegādāts par abu laulāto līdzekļiem, pretēji tam apstāklis “ar otra laulātā darbības palīdzību” ir noregulējums daudziem strīdiem, kuros ir tāda pati situācija kā jautājumā aprakstītā.

Tiesību doktrīnas līmenī nostiprinājies, ka termina “ar otra laulātā darbības palīdzību” izprotams šādi: ar otra laulātā darbības palīdzību saprotamas arī sievas rūpes par bērniem, kamēr Jūs esat veltījis savas pūles, pelnot ģimenei naudu. Parasti sieva, esot mājās, veic arī citus mājas darbus: uzkopj, gatavo ēst utt. Tas viss ir uzskatāms par netiešu līdzdalību, jo bez šādas netiešas otra laulātā līdzdalības Jums būtu jāvelta savs laiks nevis tikai naudas pelnīšanai un mājas celtniecībai, bet arī citiem darbiem, ko, visticamāk, nebūtu iespējams apvienot.[1]

Jau 1936. gadā, kad tika pieņemts Civillikums, likuma izstrādes laikā tika veikti labojumi un paredzētais likuma teksts tika apzināti labots no “tiešas darbības” uz vienkārši “darbības”. Tas nozīmē: Civillikumā vienmēr ir bijis paredzēts, ka otrs laulātais var piedalīties kopīgās mantas iegūšanā ar netiešu līdzdalību.[2]

Ikdienas rūpes par mājsaimniecību un laulāto kopīgajiem bērniem tradicionāli tiek uzskatītas par būtisku ieguldījumu ģimenes labklājības veidošanā. Minēto darbību [..], kas pati par sevi nerada mantiskus ienākumus, nozīmīguma ziņā nedrīkst vērtēt zemāk par algotu darbu, profesionālo vai saimniecisko darbību, kas rada šādu ekvivalentu.[3]

Līdz ar to atbilde uz jautājumu par to mantas daļu, kas iegūta esot laulībā, ir tāda, ka attiecīgā manta ir laulāto kopīgā manta. Visticamāk, tiesā šādu mantu sadalītu vienādās daļās, kā to nosaka CL 89. panta otrās daļas otrais teikums “šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās”.

Skatīt: Kalniņš E. Laulāto manta laulāto likumiskajās mantiskajās attiecībās, 102.–119. lpp.

[1] Kalniņš E. Laulāto manta laulāto likumiskajās mantiskajās attiecībās: promocijas darbs. Rīga: Latvijas Universitāte, 2010, 108.–109. lpp.

[2] Turpat, 112. lpp

[3] Turpat, 111.–112. lpp.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas