E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19527
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Pārmaksu par attaisnotajiem izdevumiem var atgūt, ja nodoklis ir maksāts

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2020
Saiva

2018. gadā nestrādāju, bet iesniedzu deklarāciju un pievienoju ārstniecības izmaksas čekus. 2019. gadā sāku strādāt. Šogad iesniedzu deklarāciju, un parāda, ka ir pārmaksa, tādēļ iesniegtie čeki automātiski pāriet uz nākamajiem gadiem. Kāpēc? Alga bija minimālā, neapliekamais nodoklis: 230 eiro vai beigās jau 300 eiro. Vai nav iespējams šogad saņemt pārmaksu? Paldies!

A
atbild:
06. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem (ārstniecības pakalpojumiem un citiem) taksācijas gadā var atgūt, ja šis nodoklis ir iekasēts.

Turklāt jāņem arī vērā, ka attaisnotajiem izdevumiem ir gada norma (maksimālā 600 eiro) un attaisnoto izdevumu kopējā summa nevar būt lielāka par 50% no gada apliekamā ienākuma. Atmaksājamā nodokļa summa nevar pārsniegt taksācijas gadā samaksāto nodokļa summu. Tāpēc jāpievērš uzmanība, kāds ir bijis gada apliekamais ienākums, kāds piemērots gada neapliekamais minimums un vai nodoklis vispār ir jāmaksā. Nevar atgūt nodokļa naudu, ja nodoklis nav maksāts.

Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), kurā iesniedz deklarācijas, nodokļu maksātājam sadaļā “Sarakste ar VID” ir iespējams konkrēti savā gadījumā noskaidrot situāciju ar nodokli un attaisnotajiem izdevumiem, ja kaut kas nav saprotams.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas