E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19502
Lasīšanai: 2 minūtes

Lai nodrošinātu nepārtrauktu komersanta darbību, var izdot pilnvaru

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2020
Katrīna

Kā rīkoties situācijā, ja darbojos uzņēmumā, esmu uzņēmuma īpašniece, bet došos dekrēta atvaļinājumā? Ja vēlos saņemt visus pabalstus, vai uzņēmums jāpārraksta citai personai, lai tas varētu turpināt darboties?

A
atbild:
02. aprīlī, 2020
Elīna Kurme
juriste

Komersantam vai komersanta likumiskajam pārstāvim ir Komerclikumā noteiktās tiesības izdot prokūru vai parasto komercpilnvaru.

Prokūra atbilstoši Komerclikuma 34. panta pirmajai daļai piešķir prokūristam tiesības komersanta vārdā slēgt darījumus un veikt citas ar jebkuru komercdarbību saistītas tiesiskās darbības, arī procesuālās darbības tiesvedības gaitā. Komerclikuma 38. panta pirmā daļa noteic, ka prokūras izdošanu komersants piesaka ierakstīšanai komercreģistrā.

Parastās komercpilnvaras izdošana ir vienkāršāka, jo tā nav jāpiesaka ierakstīšanai komercreģistrā. Ar parasto komercpilnvaru komersants pilnvaro kādu citu personu komersanta vārdā veikt komercdarbību, slēgt ar komersanta veikto komercdarbību saistītus noteikta veida vai atsevišķus darījumus. Atbilstoši Komerclikuma 40. panta pirmajai daļai parastā komercpilnvara attiecas uz visām tiesiskajām darbībām, kas parasti ir vērstas uz šādas komercdarbības veikšanu vai šādu darījumu slēgšanu.

Gan prokūru, gan parasto komercpilnvaru var izdot attiecībā uz jebkuru uzticības personu – arī personu, kas nav komersanta darbinieku lokā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas