E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19461
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba attiecību izbeigšanas iespējas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2020
Kristiāna

Esmu ilgstoši darbnespējīga, slimības lapa B izsniegta no 2019. gada 10. oktobra. Gribu pārtraukt darba attiecības. Slimības lapa beidzas 10. aprīlī, vēl nav zināms, vai VDEĀK to pagarinās. Kā izdevīgāk aiziet no darba, pēc kura panta? Es nevēlos vairs strādāt šajā darbā. Nevēlos arī atstrādāt mēnesi. Vai man par šo pusgadu vispār var būt kāda atvaļinājuma kompensācija? Gribu uzreiz stāties bezdarbniekos, saņemt pabalstu un meklēt jaunu darbu.

A
atbild:
19. martā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbiniekam nav liegts darba attiecības pārtraukt arī slimības periodā. Pastāv divas iespējas: uzteikt darbu, pamatojoties uz Darba likuma 100. panta pirmo daļu – darbinieka uzteikums pēc paša vēlēšanās. Iesnieguma termiņa tecējums stājas spēkā tajā brīdī, kad uzteikums ir pieejams darba devējam. Tomēr par to, cik ilgi darbinieks vēl strādās pēc uzteikuma iesniegšanas, puses var vienoties sarunā. Bezdarbnieka pabalstu izmaksās no otrā mēneša, kad piešķirts bezdarbnieka statuss un iesniegts iesniegums par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu.

Otra iespēja – izbeigt darba tiesiskās attiecības pēc pušu vienošanos, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu. Jums ir tiesības iesniegumā to ierosināt. Vairāk par šo tēmu lasiet skaidrojumā “Pušu vienošanās”. Jāņem vērā, ka nevienā tiesību normā nav noteikts darba devēja pienākums piekrist darbinieka rosinājumam slēgt pušu vienošanos, tā ir darba devēja brīva griba. Ja darba attiecības izbeidz, pusēm vienojoties, tiesības uz bezdarbnieka pabalstu iestājas uzreiz pēc reģistrēšanās NVA un statusa piešķiršanas.

Jāpiebilst, ka slimības laiks ietilpst laikā, kas dod tiesības uz darba devēja apmaksātu atvaļinājumu. To nosaka Darba likuma 152. pants. Līdz ar to proporcionāla neizmantotā atvaļinājuma kompensācija Jums pienākas jebkurā gadījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas