E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1929
Lasīšanai: 2 minūtes

Par asistenta pakalpojumu lemj pašvaldības sociālais dienests

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2013
Lolita Tīlika

Esmu 1.grupas invalīde ar kustību traucējumiem. Man piešķirts kopšanas pabalsts, transporta pabalsts un protams invaliditātes pensija. Vai no šā gada janvāra ir iespējams saņemt kompensāciju - pabalstu par pavadoņa palīdzību?

A
atbild:
07. februārī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

No šā gada saskaņā ar Invaliditātes likumu cilvēkiem ar 1.invaliditātes grupu ir tiesības saņemt asistenta pakalpojumu pašvaldībā pēc deklarētās dzīvesvietas līdz 40 stundām nedēļā.

Šī pakalpojuma saņemšanai vajadzīgs Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) atzinums par asistenta pakalpojuma nepieciešamību.

Jaunais asistenta pakalpojums paredzēts cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem vajadzīgs atbalsts ārpus mājas - nokļūšanai vietā, kurā viņi strādā, mācās vai saņem kādus pakalpojumus. Asistenta pienākums ir palīdzēt pārvietoties un sevi aprūpēt.

Cilvēkam ar invaliditāti vai viņa likumiskajam pārstāvim deklarētās dzīvesvietas pašvaldības sociālajā dienestā jāiesniedz iesniegums ar lūgumu piešķirt asistenta pakalpojumu. Būs vajadzīgs arī VDEĀVK atzinums par asistenta pakalpojuma nepieciešamību.

Ministru kabineta 2012.gada 18.decembrī noteikumi Nr.942 „Kārtība, kādā piešķir un finansē asistenta pakalpojumu pašvaldībā” nosaka kārtību, kādā personai ar I vai II invaliditātes grupu piešķir asistenta pakalpojumu pašvaldībā; prasības asistentam, kas sniedz asistenta pakalpojumu pašvaldībā;  kritērijus atzinuma sniegšanai par asistenta pakalpojuma nepieciešamību;  kritērijus asistenta pakalpojuma apjoma noteikšanai (MK noteikumu 1.pielikums).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 146 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas