E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19232
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Pašvaldības ar mājokli nodrošina likumā noteiktajos gadījumos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2020
Arta

Labdien! Esmu daudzbērnu mamma, kas deklarēta Rīgā (divus gadus). Vai un kad varēšu pretendēt uz dzīvokli vai dzīvojamo platību?

A
atbild:
10. februārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” nosaka personu kategorijas, kas ir tiesīgas pretendēt uz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā.

Likumā ir noteikts, kādos gadījumos palīdzība sniedzama neatliekami (ja dzīvojamā telpa vai dzīvojamā māja ir cietusi terora aktā, stihiskā nelaimē, avārijā) u. c. gadījumos.

Vēl ir vairākas situācijas (14. pants), kurās personas (galvenokārt maznodrošinātās) ar dzīvojamo telpu nodrošināmas pirmām kārtām:

1) personas, kurām saskaņā ar likumu “Par dzīvojamo telpu īri” sniedzama palīdzība gadījumos, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas un ja tās ir:

a) maznodrošinātas personas, kuras sasniegušas pensijas vecumu vai ir personas ar invaliditāti;

b) maznodrošinātas personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, aizgādnībā esoša persona, maznodrošināta pensijas vecumu sasniegusi persona vai maznodrošināta persona, kura ir persona ar invaliditāti;

c) pašvaldības teritorijā dzīvojošas citas personas, kuras pieder pie tās pašvaldības domes noteiktās personu kategorijas, kurām pašvaldība sniedz palīdzību, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas.

Likumā nav paredzēta kāda īpaša kārtība vai atsevišķa dzīvokļu rinda daudzbērnu ģimenēm. 

Pašvaldība papildus likumā noteiktajam saistošajos noteikumos var paredzēt personu kategorijas, kuras ar dzīvojamo platību nodrošināmas vispārējā kārtā. Detalizēti tas ir noteikts Rīgas domes saistošajos noteikumos “Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā”.

Tātad dzīvokļa rindā ģimeni var uzņemt tikai likumā noteiktajā kārtībā. Taču tā nav vienīgā iespējamā palīdzība. Ja ģimene ir trūcīga vai maznodrošināta, pašvaldības sociālajā dienestā var uzzināt, kā saņemt  materiālo atbalstu – dzīvokļa pabalstu. Tas ir iespējams arī tad, ja dzīvoklis tiek īrēts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas