E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19223
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Laulāto kopīgā un atsevišķā manta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2020
Svetlana

Pirms kāda laika es nolēmu šķirties no vīra, bet vīrs lūdza mani saglabāt ģimeni un mēs nolēmām palikt kā ģimene. Es mantoju dzīvokli. Vīrs zināja, ka dzīvoklis tika nopirkts par manas ģimenes naudu, un teica, ka nepretendē uz šo dzīvokli. Tagad mēs šķiramies, un viņš grib pretendēt uz šo dzīvokli. Ir liecinieki, ka vecmāmiņa šo naudu saņēma no sava dzīvokļa pārdošanas. Vai vīrs var pretendēt uz šo dzīvokli? Laulībā tika uzcelta māja (paņemts kredīts). Māja reģistrēta uz vīra vārda. Lai iesniegtu prasību tiesā par mantas sadali, vai man nepieciešami dokumenti šai mājai (zemesgrāmata), un kur es varu tos iegūt? Kā noteikt summu, kas man būtu jāsaņem no šīs mājas sadalīšanas, ja īpašums ir pirkts kredītā? Pašlaik māja tiek izīrēta, vīrs visu naudu ņem sev. Vai es varu pateikt īrniekiem, ka mēs šķiramies un viņiem ir jāmaksā man daļa no īres naudas? Vai man šie dati ir jāiesniedz tiesā un ar tiesas rīkojumu vīram būs jāatdod daļa naudas par izīrēto māju? 

A
atbild:
19. maijā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ja nevarat vienoties par kopīgās mantas sadalīšanu pēc šķiršanās, tad laulību var šķirt tikai tiesā, skatīt Civillikuma 77. panta otro daļu.

Neatkarīgi no apstākļa, ka ieguvāt šo mantu laulības laikā, bez atlīdzības iegūta manta nav uzskatāma par laulāto kopīgo mantu. To tiešā veidā nosaka Civillikuma 91. panta trešā punkta noteikumi. Atbilstoši iepriekš minētā panta piektajam punktam arī dzīvoklis, kas nopirkts par naudu, kuru mantojāt, protams, ir atsevišķā manta. Vīram nav tiesību uz šo īpašumu, tomēr uz to, ka dzīvoklis ir iegādāts par naudu, kura ir iegūta mantojuma ceļā, Jums tiesā vajadzētu īpaši norādīt.

Otrajā gadījumā  – nepieciešams nošķirt to, uz kura laulātā vārda ir reģistrēts nekustamais īpašums, un to, kas bija aizņēmēji kredīta līgumā, tas var atvieglot pierādīšanu.

Kaut arī māja un kredīts šajā situācijā, visticamāk, ir noformēts tikai uz viena laulātā vārda, tā ir uzskatāma par laulāto kopīgo mantu, ja kredīta atmaksai ir iztērēti abu laulāto ienākumi. Uz to, ka šāda māja ir laulāto kopīga manta, tiešā veidā norāda Civillikuma 89. panta otrās daļas noteikumi “viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās”. Līdz ar to no mājas jums pienākas proporcionāla daļa: atbilstoši veiktajam ieguldījumam tās kredīta atmaksā un celtniecībā.

Ja tiesā pierādīsiet, ka vīrs izīrē māju un tā nes augļus, kurus vīrs patur sev, tad attiecīgi radīsies pienākums atlīdzināt Jums nodarītos zaudējumus, kas nodarīti, paturot visu īres maksu sev. Pēc tiesas sprieduma jums varētu tikt nodibinātas kopīpašuma tiesības uz māju, līdz ar to, pamatojoties uz likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 8. pantu, Jums būs tiesības saņemt proporcionālu daļu no īres maksas, bet ne izlikt īrniekus. Īres maksu Jums varētu būt tiesības saņemt tikai atbilstoši kopīpašuma daļai.

Rekomendēju šādu strīdu risināšanā vienmēr piesaistīt kvalificētus speciālistus un nepaļauties tikai uz pašu izdarītiem secinājumiem par savām iespējamām tiesībām. Varbūt pastāv kādi apstākļi, kuri jautājumā nav ietverti, pat jau sniegtā atbilde var būt nepareiza, ņemot vērā neminētus apstākļus. Vēršoties pēc juridiskās palīdzības, lietā būtiskie apstākļi, visticamāk, nevar palikt nepamanīti.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas